Deze terugkerende reactie van je peuter kan frustrerend zijn, maar wij weten daar wel raad mee. Laten we eerst uitleggen waarom peuters liever geen groente eten.
Waarom willen peuters geen groente eten?
Het is belangrijk om te begrijpen waarom veel peuters weerstand bieden tegen groenten. Vaak heeft het te maken met de natuurlijke neiging van kinderen om nieuwe smaken voorzichtig te benaderen. Groenten kunnen soms bitter of vreemd smaken voor een jong gehemelte, en peuters (kinderen van 2,5 – 4 jaar) kunnen gevoeliger zijn voor deze smaken dan volwassenen. Ook kunnen texturen een rol spelen. Het is niet ongebruikelijk dat peuters bepaalde texturen niet lekker vinden.
Tips om je peuter groenten te laten eten
- Wees een voorbeeld: Eet zelf groenten en laat zien hoe lekker en normaal het is. Wij nemen bij de borrel ook vaak wat komkommer, wortel en paprika met een beetje olie. Zo ziet je kleine dat je groenten en gezelligheid combineert. Kinderen leren veel door te imiteren, en als ze jou groenten zien eten, zullen ze eerder geneigd zijn hetzelfde te doen.
- Maak het leuk: Maak groenten aantrekkelijk door ze in leuke vormen te snijden of te serveren met een smakelijke dipsaus. Als het er leuk uitziet, zijn kinderen eerder geneigd het te proberen. Wij gebruiken altijd een leuk kleurrijk bakje waar de groentes in kleine langwerpige stengels uitsteken. Dat ziet er dan al geestig uit, alsof het de haren van een monster zijn. Zo simpel en tegelijk heel leuk.
- Betrek je kind bij het koken: Laat je peuter helpen bij het bereiden van maaltijden. Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen bij het koken en zijn meer geneigd te eten wat ze zelf hebben bereid.
Een tip van Nadine uit ons team:
“Bij ons werkt het dus super goed om de kinderen mee te laten helpen met snijden. Uiteindelijk hebben ze ook echt het gevoel dat ze hebben bijgedragen aan het avondeten. Dat we het echt samen hebben bereid. We gebruiken hiervoor een kiddikutter. Met zaagbewegingen kunnen de kids groentes snijden zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze hun vingertjes kwijtraken. Tijdens het snijden/zagen stoppen ze van alles in hun mond (champignons, tomaatjes, komkommer, paprika) en dat is mooi meegenomen. Toen ze nog klein waren stonden ze in een ‘leertoren’ waar ze zelf in en uit konden en ik niet bang hoefde te zijn dat ze van een stoel of het aanrecht zouden vallen.
Ja, het gaat een stuk langzamer dan als je het zelf doet, maar het is wel heel gezellig en leerzaam.” - Herhaal en wees geduldig: Soms moet je tientallen keren proberen, voordat een peuter een nieuwe smaak accepteert. Blijf het proberen en wees geduldig. Bij ons kan een verandering van omgeving soms wonderen doen. Zo vindt onze dochter de eigengemaakte groentesoep bij oma, “het lekkerste wat ze ooit heeft gehad”. Terwijl ze thuis nooit aan de soep wilde.
- Verborgen groenten: Blend groenten in sauzen, soepen of smoothies. Op deze manier krijgen ze de voedingsstoffen binnen zonder te merken dat ze groenten eten.
- Probeer verschillende bereidingswijzen: Soms is het niet de groente zelf, maar de manier waarop het is bereid, wat een peuter niet bevalt. Probeer stomen, roosteren, bakken, of zelfs rauw om te zien wat het beste werkt.
- No pressure: Forceer je kind niet om groenten te eten. Dit kan juist weerstand opleveren. Bied groenten aan en laat je kind zelf bepalen of en hoeveel ze willen eten.
- Geef het tijd: Het kan even duren voordat je peuter aan nieuwe smaken gewend is. Blijf variëren en introduceren, zelfs als het in eerste instantie niet lijkt te werken.
”Bij ons werkt het dus super goed om de kinderen mee te laten helpen met snijden. Uiteindelijk hebben ze ook echt het gevoel dat ze hebben bijgedragen aan het avondeten.”
Onthoud dat elke peuter anders is, en wat voor de ene peuter werkt, werkt misschien niet voor de andere. Het belangrijkste is om geduldig te blijven en te blijven proberen. Uiteindelijk zullen de meeste peuters groente gaan waarderen en is deze strijd slechts een fase in hun ontwikkeling.
Dus blijf kalm, blijf creatief in de keuken, en blijf proberen. You got this!