Heel eerlijk: dit is voor ons niks nieuws. Maar schokkend is het zeker. Want ondanks dat dit onderzoek is uitgevoerd in Wenen, Sofia, Boedapest en Haifa (Israël), liggen er ook in de Nederlandse supermarkten genoeg ‘babyproducten’ waaronder babyvoeding die je liever niet aan je kleine wil geven.
Voor de handigheid hebben we de vijf belangrijkste punten onder elkaar gezet om op te letten voor welke babyvoeding je wilt gaan kiezen. We hebben het bij babyvoeding over de babyvoeding potjes maar ook koekjes en snacks die je in de supermarkt kunt kopen.
1. Producten met een adviesleeftijd onder de 6 maanden zijn niet de beste keuze.
Uit onderzoeken blijkt dat exclusieve borstvoeding of flesvoeding tot 6 maanden het gezondste is voor baby’s van die leeftijd. Je kleine onder de 6 maanden heeft niks anders nodig en haalt alle voedingsstoffen uit de melk.
2. Ga voor babyvoeding die voldoende energie geven
Een baby kan op een dag niet veel eten doordat de maag nog klein is. Waarom zou je dan vullende, maar ‘lege’ producten aan je kind geven? Je kleine heeft geen hongergevoel, maar heeft ook niets aan de stoffen die in het product zitten. Zorg er dus voor dat er voldoende voedingsmiddelen in de babyvoeding zit.
3. Let hoeveel suiker in welke babyvoeding zit
Zorg ervoor dat het percentage energie in het product dat afkomstig is van suikers niet te hoog is. (‘waarvan suikers’ in de voedingswaardetabel). Probeer per productcategorie de babyvoeding producten te kiezen waar het minste suiker in zit.
Als je te veel zoetigheden geeft aan je kind kan de instinctieve voorkeur voor zoet versterkt worden. Hierdoor wordt de kans op overgewicht of een ongezond voedingspatroon op latere leeftijd groter.
“Uit onderzoeken blijkt dat exclusieve borstvoeding of flesvoeding tot 6 maanden het gezondste is voor baby’s van die leeftijd.”
4. Baby’s hebben procentueel meer vet nodig dan peuters. Niet andersom
Baby’s hebben vetten nodig in hun voeding en hoe ouder kinderen worden, hoe minder vet ze nodig hebben. Baby’s van 6 maanden oud hebben 40-60% van hun energie uit vet nodig. Van 24 maanden is dat nog maar 30-35%.
Uit het onderzoek blijkt dat het vetpercentage in de voedingsmiddelen vaak stijgt zodra de adviesleeftijd omhoog gaat. Daarnaast zijn verzadigde vetten in kleinere hoeveelheden nodig voor het lichaam dan onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten helpen onder andere het cholesterolniveau in het bloed op peil te houden. De meeste babyvoeding producten voldoen aan het advies van de WHO over verzadigd vet. Zij adviseren namelijk om minder dan 10% van de totale energie uit verzadigd vet te halen.
5. Ga voor 0,0000000000% zout
De WHO adviseert nooit zout toe te voegen aan baby voedingsmiddelen. Toch blijkt dat dit nog wel gebeurt. Let er dus extra op de ingrediënten voordat je voeding voor je baby koopt. Sla dus producten over met het ingrediënt ‘zout’. Omdat zout ook van nature voor kan komen in ingrediënten, kun je ook letten op de hoeveelheid zout die staat vermeld in de voedingswaardetabel.