Patricia is slaapcoach bij Bureau van slaap. Naast slaapcoach is Patricia ook voedingscoach en helpt zij ouders bij het vormen van een mooi slaap- en voedingsritme. ‘Sleep like a baby’ is namelijk een heerlijke uitspraak maar gaat in veel gevallen niet op. Want misschien wel de meest gestelde vraag in onze praktijk is: Hoe krijg ik mijn baby in een slaapritme? Veel ouders willen graag een mooi ritme krijgen in de dag. Een ritme met slapen en een ritme met voeden. Want zo’n ritme geeft houvast en voorspelbaarheid. Niet alleen voor jou als ouder, maar zeker ook voor je baby.
Maar waar begin je?
In het begin slaapt je baby nog bijna de hele dag en voed je vooral op verzoek. Maar naarmate je kindje ouder wordt, kan het ook steeds langer wakker zijn en wordt het vaak een beetje zoeken naar een mooi slaap- en voedingsritme.
Wij adviseren altijd om het slaapritme van je baby voor te laten gaan op het voedingsritme.
Maar natuurlijk laat je je kindje niet met honger slapen en maak je je kindje vooral ook niet wakker uit een slaapje omdat het tijd is voor een voeding. Ons advies is om je baby pas wakker te maken na 2,5 tot 3 uur slaap omdat je kindje anders overdag te veel gaat slapen, wat weer invloed heeft op je nacht.
Een uitzondering geldt natuurlijk voor kindjes met ondergewicht of andere medische indicaties waardoor voeden op vaste momenten wel nodig is.
Waarom een slaapritme voor je baby belangrijk is
Een uitgerust kindje drinkt beter, waardoor het ook een volledige voeding kan drinken en je een mooi aantal uren tussen die voedingen kunt aanhouden. Een uitgeruste baby slaapt ook beter. Inslapen gaat dan makkelijker en de kans op langer doorslapen wordt groter. Zo krijg je dus ook een mooi slaapritme. Plan de voedingen daarom zoveel mogelijk om die slaapjes heen. En als dat betekent dat je soms iets eerder moet voeden of juist iets later, dan is dat echt prima!
Slaapkwaliteit is belangrijk
Met een mooi slaapritme voor je baby bedoelen we trouwens geen vaste bedtijden of vaste lengtes van slaapjes. Zeker bij jonge baby’s wisselen die slaapjes nog heel erg per dag. Soms heb je een dag met langere slaapjes terwijl de andere dag de slaapjes misschien een stuk korter zijn. Waardoor er ook de ene dag meer slaapjes gedaan worden dan de andere dag. En dat is niet erg!
Zolang de slaapkwaliteit maar goed is. Daarmee bedoelen we dat je baby minimaal een cyclus van 45 minuten kan afronden. En dan gaat je kindje dus niet elke dag op exact dezelfde tijden slapen. Maar dat hoeft ook niet. Je zal zien dat naarmate je kindje ouder wordt, je steeds meer in een vast ritme gaat komen. Maar ook dat hoeft niet, sommige baby’s passen gewoon niet zo goed in een vast slaapritme. Wij werken in onze praktijk met wakkertijden, waarbij je dus vooral kijkt naar hoe lang je kindje wakker is tussen de slaapjes door en niet zozeer naar slaaptijden.
“Wij adviseren altijd om het slaapritme van je baby voor te laten gaan op het voedingsritme.”
Respecteer de biologische klok van je baby
Nu klinken die wisselende tijden misschien niet als een mooi slaapritme. Maar, je werkt op deze manier aan voldoende slaap en respecteert het biologische klokje van je kindje. Hiermee voorkom je vermoeidheid en dat maakt slapen en voeden en stuk makkelijker.
Vanuit die basis kun je je kindje ook makkelijker leren om zelfstandig in slaap te vallen. Als een kindje zelfstandig in slaap valt, gaat ook de slaapkwaliteit omhoog en komt er steeds meer ritme en regelmaat in je dag.
Natuurlijk is lekker slapen ook afhankelijk van veel andere factoren. Is er bijvoorbeeld fysieke onrust, zoals reflux of een allergie, dan wil je deze eerst onder controle hebben om goed aan slaap te kunnen werken. Daarnaast is ook een mooi bedritueel belangrijk om fijn te kunnen slapen en natuurlijk een rustige en veilige slaapplek.
Alternatieve slaapplekken voor een beter slaapritme van je baby
Dat werken aan een slaapritme gaat niet altijd makkelijk. We zien veel kindjes in de praktijk die moeilijk in eigen bedje kunnen slapen. Dan kun je ook werken met een alternatieve slaapplek. Denk aan de kinderwagen of een draagzak. Gebruik dan eerst die slaapplek om te werken aan mooie slaapjes binnen het juiste slaapritme voor je baby.
Leg niet teveel de focus op slapen in een bed. Het gaat er eerst om dat je kindje aan voldoende slaap komt en dat het uitgerust is. En vanuit daar kun je je kleintje stap voor stap leren om zelfstandig in zijn bedje te gaan slapen. En echt, de eerste maanden mag je kindje ook nog lekker bij je zijn. Niet elk slaapje hoeft in bed. Geniet ook nog van dat kleine lijfje tegen je aan dat lekker ligt te slapen. Dat bedje komt wel, stap voor stap!
Heb je vragen of twijfels over het slaap- en voedingsritme van jouw kindje? Of wil je graag meer weten over hoe je aan zo’n ritme werkt? Bij Bureau van slaap hebben we een slaap- en voedingsritme gids gemaakt waarin je antwoord krijgt op al jouw vragen over voeding in relatie tot slaap. Klik hier voor meer informatie.
Bureau van slaap
Bureau van slaap is een slaapcoachingspraktijk voor kindjes van 0 tot 10 jaar. Bureau van slaap helpt ouders aan meer (nacht)rust in het gezin. Het team bestaat uit 3 professionele, gecertificeerde slaapcoaches en zij werken met een liefdevolle aanpak, zonder je kindje te laten huilen of te slaaptrainen. Op Instagram delen zij de wereld aan gratis slaaptips.