Al weet je niet hoe je bevalling zal gaan, voorbereiden op je bevalling kan altijd!
Win informatie in over de bevalling
Zo kun je bijvoorbeeld praten met je verloskundige. Zij of hij vertelt je sowieso een hoop gedurende de afspraken. Maar, vraag ook je familie, vrienden, kennissen hoe zij zich hebben voorbereid op de bevalling. Daarnaast is het raadzaam om zelf in de “boeken” te duiken. Tegenwoordig zijn er genoeg social media accounts en YouTube-video’s die de mogelijkheden en informatie bespreken. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen weeën en voorweeën? In welke fases verloopt een bevalling? Kan een badbevalling ook in het ziekenhuis? Heeft jouw ziekenhuis een kraamhotel? In de wereld van zwangerschap en bevalling speelt een hoop, maar uiteindelijk weet jij zelf wat goed voor je is en wat bij je past. Jouw vertrouwen is het allerbelangrijkst!
Vraag jezelf af waar je wilt bevallen
Is dat in het ziekenhuis of thuis? Laat je niet bang maken door een velerlei aan verhalen en schrijf verschillende scenario’s uit. Stel, je kiest er tijdens het voorbereiden voor om je bevalling thuis te doen. Een mooi streven, zodat je ook weer kunt bedenken hoe de bevalling er daar dan uitziet. Daarnaast kun je, samen met je partner, bedenken wat je het liefst wilt als je toch onverhoopt naar het ziekenhuis moet. Welk ziekenhuis gaat dat zijn? Hoelang is dat rijden? Of misschien wil je wel gewoon in het ziekenhuis bevallen. Kies je dan voor een kraamhotel en hoelang zou je daar willen blijven? Nogmaals, dat wat er op papier staat hoeft helemaal niet in real life te gebeuren. Sterker nog, iedere bevalling verloopt anders, maar om helderheid (en toch een bepaalde houvast, want dat vinden wij mensen fijn) te creëren is het goed om de mogelijkheden in mind te hebben. Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis, kijk sowieso op welke plek je wilt bevallen. Is er een bepaalde kamer in het huis die je fijn vindt? Welke ziekenhuizen zijn er en voelen ze goed? Hoe meer zelfonderzoek je doet, hoe echter het wordt. En dit kan zijn voordelen hebben.
De mogelijkheden voor tijdens de bevalling zelf
In het voorbereiden op, kun je ook meenemen wat jou fijn lijkt tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld een bad en hoe je daaraan komt. Misschien wil je naast je verloskundige ook een doula. Kaarsjes in de kamer, een yes or no? Muziek, fijn, maar wat voor soort muziek dan? Wil je de baby zelf “opvangen” als dat mogelijk is en mag de navelstreng gelijk worden doorgeknipt of wil je wachten? Wat mag er met de placenta gebeuren, moet deze bewaard of mag ‘ie weg? Is een baarkruk misschien iets voor jou, of toch liever een birth ball? Fotograaf bij de bevalling, ja of nee? Of is een newborn-shoot meer iets voor jullie? De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook hiervoor geldt; doe wat goed voelt voor jou en houd ruimte over voor flexibiliteit.
Wie wil je bij de bevalling?
Je partner, mocht hij of zij aanwezig zijn, is een vanzelfsprekende keuze. Maar wil je ook je beste vriendin bij de bevalling hebben? Je moeder? Een ander dierbaar persoon? Een doula? Verloskundigen vragen altijd of er een verloskundige in opleiding mee mag komen, als er op dat moment sprake is van zo iemand op de praktijk. Vraag jezelf dus goed af of je dat fijn vindt of niet.
Welke opties zijn er qua pijnbestrijding?
Zeker eentje die je kunt meenemen in de voorbereiding op de bevalling. Want er zijn nogal wat opties! Laat je hierin goed informeren. Ook als je voor jezelf hebt besloten niet voor pijnbestrijding te gaan. Zoals we al zeiden; houd ruimte over voor mogelijkheden en wees zacht naar jezelf toe. Sterk ben je toch al.
Hoe ga je om met de kinderen die er al zijn?
Een belangrijke vraag, zeker als je voor de tweede keer bevalt, terwijl er al een kleine rondloopt. Wil je die bij je bevalling hebben of regel je een oppas? Houd in ieder geval iemand achter de hand bij wie je kind vertrouwd is. Kinderen voelen de spanning van jouw bevalling in de lucht hangen, dus om wakker te worden met een vreemde in huis, is niet zo prettig voor het kind. Het kan heel mooi zijn om je kind bij de bevalling te betrekken, zeker als de nieuwe spruit zich bijna aandient. Maar misschien voelt het voor jou wel veiliger als je kroost niet in de buurt is, omdat je dan het gevoel hebt dat je verantwoordelijk moet zijn en dat gaat gewoonweg even niet; je energie gaat uit naar de bevalling.
Bedenk wat je wilt na de uitgerekende datum
Een due date is maar een datum. Wist je dat maar 5% op de uitgerekende datum bevalt? Da’s niet veel nee. Pin je er daarom ook niet op vast. Nu is het prachtig om de natuur haar werk te laten doen, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je er klaar mee bent. Of eigenlijk; klaar voor bent. Laat die bevalling nu maar komen! Je kunt ervoor kiezen om je te laten strippen. Overleg met je verloskundige of het een goed idee is op dat moment.
“Laat je niet bang maken door een velerlei aan verhalen en schrijf verschillende scenario’s uit.”
Boek een bevalcursus
Er zijn tegenwoordig aardig wat mooie cursussen te vinden. Zowel offline als online. Van een cursus die je samen met je partner kan doen, tot hypnobirthing. Mocht je niet zo van de klasjes zijn, dan is een haptonoom ook zeker aan te raden. Zij werkt op energetische basis en werkt op basis van gesprekken, aanraking en oefeningen. Eigenlijk vertaalt ze wat jij voelt door naar bewustwording. Een aanrader als je het ons vraagt!
Schrijf een bevalplan uit
Eigenlijk is dat niets meer of minder dan wat hierboven beschreven staat: jouw wensen op papier zetten en bespreken. Handig om in je vluchttas te doen en met je partner en verloskundige (en eventueel doula) door te nemen. De ervaring leert dat je ‘m er eigenlijk nooit bij pakt, maar van je af schrijven geeft ruimte.
Vul je vluchtkoffer
Een vluchtkoffer vullen is een fijne voorbereiding op je bevalling. Omdat je dan even een moment van bewustwording creëert. ‘Oh ja, het is zover. Ik ga écht bevallen’, dat idee. Vaak doe je hier wijdere kleding in om in te bevallen, een set voor na de bevalling, grote (heerlijk zittende!) onderbroeken, lenzen of een bril, iets te eten, warme sokken, ziekenhuispas, ID, verzekeringspas, oplader, kraamverband, de eerste outfit van het nieuwste familielid (hoe lief zijn die pakjes), deo, lippenbalsem en voedingsbeha. Vergeten we nog iets? Goed, geen nood aan de man, want als je iets vergeten bent, dan kan het altijd worden gehaald.
Hoe zit het met kraamhulp?
Buiten dat je verloskundige je kan vertellen wanneer je die moet uitkiezen (tegenwoordig al in de eerste week van je zwangerschap zo’n beetje), is het toch goed om zelf ook even rond te kijken. Wil je kraamzorg vanuit de antroposofische hoek of heb je liever een wat oudere dame van een groter bureau die weet van aanpakken? Is niet-rokend belangrijk voor jou (altijd aangeven!) en vind je het een goed idee (of juist niet!) dat er meerdere kraamhulpen in je kraamweek komen die elkaar afwisselen? Denk hier goed over na.
Voorbereiden op de kraamtijd
Waar kun je je alvast op voorbereiden als de kleine spruit er eenmaal is? Het is fijn als je je alvast hebt ingelezen over bijvoorbeeld borstvoeding. Ook daar zijn bijeenkomsten en cursussen voor. Misschien wil je wel een postpartum massage of kies je voor een Benkung Belly Binding. Hoeveel bezoek wil je eigenlijk ontvangen? Misschien is een kraamfeest wel iets voor jullie. Zijn de geboortekaartjes gereed?
Tip van ons; in plaats van een cadeau voor de kleine, is het ook heel fijn om maaltijden te vragen. Hoe mooi als je het gezond koken voor jezelf en de rest van de familie uit handen kunt geven? Plus; je moet op krachten komen, dus voeding is een belangrijk aspect in het herstel. En denk ook aan je natuurlijke baby uitzet. Al met al; voorbereiden op de bevalling kost tijd, maar gaat tegelijkertijd ook vaak op een natuurlijke manier. Zie het vooral als iets leerzaams en moois en maak je niet te druk.