Grote en kleine vragen

 

 • Wat zijn geraffineerde suikers?

  Bij het raffinageproces in de fabriek worden de suikerbieten ontdaan van hun voedingsstoffen als vitamines A, B, C en D en hun mineralen als calcium, ijzer, magnesium, selenium, zink en chroom. Deze mineralen zijn echter wel belangrijk voor het verteren van suiker. Als deze niet van nature meekomen met suiker in een lijfje, dan onttrekt het kleine buikje deze belangrijke mineralen uit het eigen lijfje. En die mineralen zijn nu juist zo belangrijk om te groeien. Daarnaast reageert je kleine direct op deze koolhydraten en wil het lijfje het gelijk ‘opruimen’ met als gevolg dat de suikerspiegel omhoog schiet en er een rusteloos gevoel ontstaat. 

 • Waarom is palmolie of palmvet slecht?

  Palmolie bestaat voor een belangrijk deel uit verzadigde vetzuren die het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Het is belangrijk dat je daar dus niet teveel van binnen krijgt. En kleintjes nog minder. Een andere vorm van palmolie is palmvet. Palmvet is kunstmatig gehard of gehydrolyseerd, zodat het makkelijk te verwerken is door de voedingsindustrie. Het zit in allerlei producten als koekjes, zoutjes, margarine en gebak. Door het harden van vetten kunnen er wellicht transvetten ontstaan. Dit is het aller-ongezondste vet wat er bestaat. Het gaat direct door naar je bloedvaten-stelsel en nestelt zich lekker aan de binnenkant van je vaten en hart. Niet iets wat je graag aan je kleintje wilt geven dus. 
  Daarnaast veroorzaakt niet-duurzaam gewonnen palmolie ontbossing en kapping van de oerwouden in Zuid-Oost Azie. 
  Wij voegen geen palmolie of palmvet toe aan onze pindakaas en gebruiken het niet in onze koekjes. Palmolie heeft als functie in pindakaas dat de natuurlijke oliën van de pinda's niet scheiden van de 'pinda-deeltjes'. Als dat wel gebeurt, dan komt er namelijk een laagje olie op de pindakaas te liggen. Maar wij vinden dat helemaal niet erg. Dan roer je het gewoon even door! 

   

 • Waarom is volkoren tarwemeel beter dan tarwemeel?

  Volkoren tarwemeel is niet geraffineerd. Dat betekent dat alle voedingsstoffen als vitamines, mineralen en vezels nog aanwezig zijn. Zo weet een klein buikje precies wat hij ermee moet doen. Witte geraffineerde melen zijn ontdaan van deze waardevolle voedingsstoffen en worden door een lijfje herkent als suiker. Om deze stof te verteren kost het heel veel energie, waardevolle mineralen en vitaminen die nodig zijn om te groeien. 

 • Hoe kan het dat de hapjes drie weken houdbaar zijn?

  We pasteuriseren de hapjes. Dat betekent dat we ze een korte tijd naar een temperatuur van 80 graden brengen, zodat ze langer houdbaar zijn dan zelfbereide hapjes.

 • Wat is het verschil tussen pasteuriseren en steriliseren?

  Een potje is gesteriliseerd, heel lang verhit op een hele hoge temperatuur, zodat het potje wel 3 jaar buiten de koeling houdbaar is. Eiwitten en vitaminen gaan daarmee verloren.  
  Bij pasteurisatie blijft de smaak behouden doordat je niet zo lang verhit en op een lagere temperatuur. Deze maaltijdjes vind je daarom in de koeling. Enne, niet onbelangrijk, ze zijn veel voedzamer.

 • Hoe lang kan ik de hapjes bewaren als ik ze heb opengemaakt?

  24 uur in de koelkast. Dus als je kleine toch niet zo'n trek had vandaag, kun je het morgen weer geven.

 • Waarom moeten de hapjes gekoeld bewaard blijven?

  Doordat de hapjes niet zijn gesteriliseerd (30 minuten bij 120 graden verwarmd), wat bij potjes babyvoeding gebeurt, zijn ze korter houdbaar en moet je ze in de koelkast bewaren. Wij hebben gekozen voor een kortere houdbaarheid, zodat jouw kleine kan genieten van extra veel smaak!

 • Kan ik de hapjes invriezen?

  Ja dat kan zeker. Maar wacht niet langer dan twee maanden om ze op te eten, want dan worden ze minder lekker.

 • Zijn alle hapjes 100% biologisch?

  Ja dat klopt. Alles wat we gebruiken voor onze hapjes is biologisch, van de kruiden tot de olie, van de kip tot de pompoenen. Dat proef je en is extra veilig voor je kleine.

 • Zijn de hapjes echt veilig?

  Ja. We zweren met onze hand op het hart dat onze hapjes 100% veilig zijn. We voldoen aan alle wettelijke eisen en gebruiken alleen 100% biologische grondstoffen.

 • Is de verpakking van de hapjes BPA vrij?

  JA! De verpakking bevat absoluut geen schadelijke BPA.

 • Is de verpakking van de hapjes recyclebaar?

  Ja. Doordat we geen aluminium tussenlaag gebruiken kan de verpakking bij de rest van het plastic afval in de zak.