Een droge babyhuid is gelukkig vaak onschuldig. Maar het kan wel zorgen voor jeuk, roodheid of schilfertjes. Met deze tips breng je de droge huid van je baby weer in balans.
1. Vermijd niet-natuurlijke verzorgingsproducten
De huid is ons grootste orgaan. Alles wat je er op smeert komt in ons lijf terecht. Wees daarom bewust van wat je op de (droge) huid van je baby aanbrengt. De huid van je baby wordt buiten de baarmoeder voor het eerst blootgesteld aan allerlei invloeden. Weer, wind, luchtvochtigheid maar misschien ook zalf, cremes e.d. Verzorgingsproducten met bijvoorbeeld parfum, parabenen, sulfaten en andere niet-natuurlijke stoffen doen niets voor de jonge huid van je kindje en kunnen zelfs schadelijk zijn. Vermijd deze dus. Je baby heeft in eerste instantie nog helemaal geen producten nodig. De natuurlijke opper laag beschermt je baby voldoende. Je hoeft je baby niet buitensporig veel te wassen en in te smeren met allerhande oliën en crèmes.
Wil je de huid toch verzorgen, kies dan voor producten met een natuurlijke oorsprong. Liefst 100% natuurlijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deze sheabutter zalf, deze is verzorgend, beschermend en hydraterend.
2. Goede luchtvochtigheid in huis
De verkeerde luchtvochtigheid in huis kan zorgen voor allerlei ongemakken. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Een lage of hoge luchtvochtigheid kan een geïrriteerde huid geven. Denk aan droge plekjes en schrale vlekjes. Je kan de luchtvochtigheid in huis op meerdere manieren verbeteren, bijvoorbeeld door het ventileren van de ruimtes. Zet regelmatig een raam open zodat alles goed kan doorwaaien. Let er wel op dat je baby niet op de tocht ligt, want dat is minder goed voor je kindje.
Een andere manier is door vocht in de woning te brengen. Dat kan door middel van bakjes water op de verwarming, of denk aan een diffuser met etherische olie erin. Gebruik een diffuser van goede kwaliteit en zorg dat de essentiële oliën 100% natuurlijk zijn en op goede manier gewonnen worden. Gebruik bijvoorbeeld lavendel etherische olie, dit bevordert ook nog eens de melatonine aanmaak, waardoor je baby lekker rustig wordt en goed kan slapen.
3. Vermijd zon en wind
Het huidje van je pasgeboren baby is nog erg teer en kan nog weinig hebben. Zorg dan ook dat je baby niet te veel wordt blootgesteld aan wind en zon. Dit kan zorgen voor een droge babyhuid. Wanneer je naar buiten gaat en het waait flink, scherm je baby dan af met een windscherm of bijvoorbeeld een hydrofiele doek. Schijnt het zonnetje lekker? Dan is het heerlijk om naar buiten te gaan, maar vermijd direct zonlicht het liefst zo veel mogelijk in de eerste weken. Je kan je baby langzaam blootstellen aan zonlicht, met beperkte mate. Vitamine D is immers goed voor ons en kindjes slapen vaak heerlijk in de buitenlucht. Scherm je kindje af van zonlicht met een zonnescherm, parasolletje of doek. Zorg altijd dat er voldoende ventilatie is.
“De huid is ons grootste orgaan. Alles wat je er op smeert komt in ons lijf terecht. Wees daarom bewust van wat je op de droge huid van je baby babyhuid aanbrengt.”
4. Een verzorgende crème voor de droge huid van je baby
Sommige baby’s lijken geboren te worden met een huid die onrustig en droog is. In dat geval wil je wellicht een verzorgend product gebruiken. Kies een product dat niet schadelijk is en ga voor 100% natuurlijk. Zo hoef je je baby niet bloot te stellen aan ingrediënten die niets toevoegen. Een verzorgende crème of olie kan voldoende zijn om je baby te helpen bij die droge huid. Denk aan 100% sheabutter zalf of een voedende olie zoals calendula- of amandelolie.
Smeer je kindje niet te vaak in, 1 a 2 keer per week is voldoende. Blijft de droge, vlekkerige huid aanhouden, dan is er wellicht meer aan de hand en is het raadzaam om even langs een arts te gaan. Problemen met de huid, op langere termijn, komen bijna altijd van binnenuit en dienen dus ook met voeding (of voeding van de moeder) te worden aangepakt.
Badderen op de juiste manier
Wanneer je baby in bad gaat, dan is op de juiste manier belangrijk om te voorkomen dat de huid van je baby uitdroogt. In het artikel ‘Hoe vaak moet ik mijn baby in bad doen’ geven we allerlei tips met betrekking tot het badderen van je kindje. Denk aan; goede water temperatuur, niet te lang en niet te vaak in bad om uitdroging te voorkomen.
Blijft je baby last houden van een droge huid met rode plekjes? Misschien heeft je baby eczeem. Twijfel je, neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts.