In de baarmoeder is je baby omgeven door een fijne gelijkmatige warmte van 37 graden. Dit is de ideale temperatuur om goed te groeien. Na de geboorte in deze toch wat frisse wereld, is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je kleine het lekker warm heeft en houdt. Bij baby’s ontsnapt de warmte vooral via het hoofd, de handen en je raadt het al: de voeten. Het dragen van een mutsje, sokken en babyslofjes is dus belangrijk om goed op temperatuur te blijven. De beste temperatuur voor een optimale ontwikkeling blijft ook buiten de buik namelijk 37 graden.
Het kan maar liefst vijf tot negen maanden duren voordat het je kind lukt om zijn eigen temperatuur onder controle te krijgen. En ook na die leeftijd ontwikkelen kinderen zich het best als ze gehuld worden in warmte. Want alle warmte die jij je baby cadeau doet, helpt hem weer om gezond op te groeien.
Babyslofjes tegen paarse, koude babyvoeten
Helaas zijn koude babyvoeten toch een veelvoorkomend probleem. Het kan zelfs zo zijn dat de voeten van je kind niet alleen koud aanvoelen, maar er ook paarsblauw uitzien. Heel normaal, want behalve het zelf leren reguleren van de lichaamstemperatuur heeft ook de bloedsomloop wat opstartproblemen.
Blauwe of paarse voeten zijn dus niet gelijk een reden tot paniek. Zolang je baby niet blauw kleurt op andere plekken, bijvoorbeeld in het gezicht of op de borstkas is er niet zo veel aan de hand. Het duurt zelfs een maand of drie voordat de bloedsomloop volledig ingesteld is op het leven buiten de baarmoeder.
“De temperatuur van de voeten is de ideale graadmeter om te controleren of je kleine het warm genoeg heeft.”
Tips bij koude babyvoeten
Hoewel je van koude of paarse babyvoeten dus niet gelijk stress hoeft te krijgen, is het wel tijd voor actie. De temperatuur van de voeten is namelijk een ideale graadmeter om te controleren of je kleine het warm genoeg heeft. Een baby hoort altijd warme voeten te hebben. En ook warme benen, een warm lichaam en warme armen horen erbij.
Merk je dat je kleine behoefte heeft aan wat extra warmte, begin dan met wollen babysloffen. Eventueel met extra (wollen) sokken eronder. Of wrijf de voetjes eerst warm met een beetje calendula-olie of rozenolie van goede kwaliteit. Een kruik in bed kan ook helpen. Controleer ook gelijk of de rug en nek van je kleine wél warm aanvoelen. Zijn die wat koel, pak dan een extra laagje kleding uit de kast en doe je kleine een mutsje op.
Je kunt je baby trouwens extra snel opwarmen door hem huid-op-huid op je borst te leggen met een warm dekentje over jullie heen. Dankzij jouw lichaamswarmte heeft je kind het binnen de kortste keren weer lekker warm.
Dus hoe warmer hoe beter?
Nee! Want altijd té warm gekleed zijn kan een kind traag of rusteloos maken en warmtestuwing kan echt gevaarlijk zijn en zelfs wiegendood veroorzaken. Met name dekbedden en synthetische materialen zijn hier gevoelig voor. Je kunt daarom beter kiezen voor beddengoed, dekens en kleding van natuurlijk materiaal zoals wol, zijde, linnen, katoen, turf of bamboe. Het grote voordeel van deze natuurlijke materialen is dat ze te veel warmte vanzelf doorlaten.
Warmtebehoefte baby
Het is dus belangrijk dat je in de eerste maanden na de geboorte goed leert aanvoelen wat de warmtebehoefte van je kleine is. Door te letten op belangrijke signalen ontdek je al snel wanneer je baby het te koud of juist te warm heeft. Bij een onrustig of bleek kind of bij koude handjes en voetjes, kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je mini het leven wat aan de kille kant vindt. Ook niezen of hikken is mogelijk een aanwijzing dat je baby behoefte heeft aan wat extra warmte. Lekker warme sokjes, babyslofjes en een mutsje helpen dan vrijwel gelijk.
Zie je dat je kleine begint te zweten, trek dan juist wat uit. Bij koorts is het zelfs extra belangrijk dat de lichaamswarmte goed weg kan. Kies in dit geval voor dunne laagjes kleding en een lakentje in plaats van een deken. Ook nu is natuurlijk, warmte doorlatend materiaal de beste optie.
De voordelen van wollen babyslofjes
Er valt genoeg te kiezen op het gebied van babyslofjes, maar wol is echt de beste keus. De warmte van wol voorkomt dat een kind te snel afkoelt. Bovendien heeft wol een sterk vocht opnemend vermogen. Zo blijven de voeten van je baby droog en gelijkmatig warm.
Ook fijn, wol trekt geen vuil aan waardoor het minder snel gaat stinken en je aanzienlijk minder was hebt dan bij ander materiaal. Regelmatig luchten of even uithangen in een vochtige omgeving, zoals de badkamer of in het ochtenddauw, is vaak al genoeg. Daarnaast werkt wol verkoelend in de zomer en verwarmend in de winter. Het heeft dus altijd een ondersteunende werking bij het behouden van een optimale lichaamstemperatuur. Kortom, wollen babyslofjes mogen wat ons betreft echt niet ontbreken in je (natuurlijke) babyuitzet.