Een pasgeboren baby heeft de periode in de buik de continue nabijheid van zijn moeder gehad. In de baarmoeder hoort de baby jouw hartslag, stem en ervaart jouw bewegingen. Een heel fijn en geruststellend gevoel. Je baby was in de buik nooit alleen.
De overgang naar ‘de echte wereld’ kan dan ook heel groot zijn voor je pasgeboren baby. Ineens wordt het losgelaten, en ben jij niet altijd meer te voelen, ruiken of horen. Dat kan voor een pasgeboren baby heel kwetsbaar en achtig aanvoelen. Bovendien heeft de baby in je buik geen duidelijk dag- en nachtritme. Als kersverse ouders wil je dit slaapritme wel aangepast hebben op dat van jullie. Zodat de baby in de nacht meer slaapt dan overdag. Er is een aantal dingen die je kan doen om je baby te helpen slapen.
Nabijheid
Het veilige en vertrouwde gevoel dat jij in de buurt bent, is erg belangrijk voor je kindje. Alleen leren slapen gaat dus in fases en langzame stapjes. Wanneer je je baby voedt, zorg dan altijd voor voldoende huid-op-huid contact. Zo kan je baby dat vertrouwde gevoel van jouw nabijheid ervaren, net zoals in de baarmoeder. Of je nou flesvoeding geeft of je baby borstvoeding krijgt, leg je kindje dicht tegen je aan. Misschien valt je baby in slaap tijdens het voeden, misschien is het juist nog alert of onrustig. De baby bij je dragen, ook tijdens slaapjes, kan hem/ haar helpen in veiligheid in slaap te vallen. Neem zelf die tijd om ook tot rust te komen, te herstellen van je bevalling of bijvoorbeeld een boekje te lezen.
Je kan er ook voor kiezen de baby na de voeding in een draagzak of draagdoek te dragen. Ook dan is je baby dicht bij jou en zal het makkelijker in slaap kunnen vallen. En zo heb jij toch een beetje je handen vrij en kan je vrijer bewegen.
Prikkels beperken
Voor een pasgeboren baby is alles na de geboorte nieuw. Licht, geluid, beelden, alles komt ineens in al zijn hevigheid binnen. Al die prikkels worden verwerkt tijdens het slapen. Bovendien kan het zijn dat je baby makkelijk overprikkeld raakt bij bijvoorbeeld teveel bezoek of activiteiten. Wanneer je baby vooral na een activiteit of bezoekje, rond etenstijd of in de vroege avond veel huilt of slecht slaapt kan dit een teken zijn dat hij teveel prikkels heeft gehad. Probeer prikkels daarom te beperken. Verspreid activiteiten wat meer over de dag of week en je zult zien dat het slapen of in slaap vallen ook gemakkelijker zal gaan. Zo help je je kindje alles wat nieuw is te verwerken in een rustiger tempo.
Een gezond slaapritme
Zoals eerder genoemd heeft je baby nog geen vast waak- en slaapritme. Slapen, waken, plassen, poepen en eten doet hij zowel overdag als in de nacht. Een gezond slaappatroon moet zich nog ontwikkelen. Pas na vier maanden zal dit ritme wat regelmatiger worden. Een vast ritme met herkenbaarheid en regelmaat kan je baby helpen makkelijker in slaap te vallen. Dit geeft je baby een veilig gevoel en creëert herkenbaarheid en ritme in de dag. Zorg bijvoorbeeld voor vaste slaaptijden en houd je kindje in de gaten zodat je de slaapsignalen niet mist. Een verduisterde en rustige kamer zal ervoor zorgen dat je kindje gemakkelijker in slaap kan vallen. Zorg dus dat het kamertje van je baby donker en stil is. Het kan ook helpen om etherische olie te gebruiken in een diffuser die melatonine aanmaak bevorderen, denk hierbij aan lavendel olie, kamille olie of een andere kalmerende essentiële olie. Let er op dat je kwaliteitsoliën koopt, waar geen chemische vulstoffen aan toegevoegd zijn.
“De baby bij je dragen, ook tijdens slaapjes, kan hem/ haar helpen in veiligheid in slaap te vallen. Neem zelf die tijd om ook tot rust te komen, te herstellen van je bevalling of bijvoorbeeld een boekje te lezen. “
Slaapsignalen van je baby
Het ontdekken en herkennen van slaapsignalen van je baby kan erg fijn zijn om te weten wanneer het tijd is dat je baby gaat slapen. Leg hem bij de eerste signalen, het liefst wakker, gelijk in bedje. Zo leert je kindje zelfstandig in slaap te vallen.
Enkele slaapsignalen zijn:
- Wrijven in de ogen of wriemelen aan de oortjes.
- Gapen; een duidelijk teken van vermoeidheid
- Veranderingen in het gezicht, bijvoorbeeld rode wangetjes of juist bleek worden
- (Oog) contact vermijden, je merkt dat je baby je vermijdt door bijvoorbeeld niet te reageren of weg te draaien met hoofdje.
- Jengelen en hangerig gedrag
- Druk doen; sommige baby’s worden juist actiever of onrustiger wanneer ze moe zijn. Vaak komt dit signaal als laatste, je baby is dan al een tijdje moe.
- Huilen; ook huilen is een laat signaal van vermoeidheid. Voor het huilen hebben zich waarschijnlijk al andere signalen voorgedaan die je wellicht gemist hebt.
Mijn baby slaapt nog steeds niet
Denk je nu nog steeds; help mijn baby slaapt niet? Dan is er wellicht meer aan de hand. Denk aan een sprongetje of slaapregressie. Vaak gaat slapen in fases. Tijden dat het beter gaat en momenten dat het weer slechter is. Komen jullie toch niet in een ritme en blijft slapen een probleem? Of denk je wellicht dat het niet slapen van je baby een medische oorzaak heeft? Dan kan het wellicht raadzaam zijn om naar de huisarts te gaan of een slaapcoach voor je baby in te schakelen.