Het in bad doen van je pasgeboren baby is vaak een bijzonder moment. In bad voelen kindjes zich even gewichtloos, een ervaring die lijkt op hun periode in de baarmoeder. Warm en geborgen. Maar niet alle baby’s vinden in bad gaan fijn. Bijvoorbeeld omdat het te koud is, ze te moe zijn of omdat jij gespannen bent. De ene ouder doet zijn baby elke dag in bad, bijvoorbeeld voor het slapen, de andere kiest ervoor dit minder te doen. Hoe vaak moet je baby in bad?
Eén keer per week in bad is voldoende voor je baby
Eén keer in de week badderen is in principe voldoende. Vaker in bad gaan of water dat te warm is kan namelijk de tere babyhuid uitdrogen. Je wil de vette laag, de opperhuid van je baby, namelijk zo veel mogelijk beschermen en behouden. Badder je baby daarom niet elke dag, dat is echt niet nodig. En zorg dat het water niet te warm is.
Verzorg je baby naderhand met een verzorgende, 100% natuurlijke zalf of crème om het uitdrogen van de huid te voorkomen. Maar soms zal je je baby vaker in bad willen doen, bijvoorbeeld bij een spuitluier of als je baby heel vies is geworden. Naderhand kan je de tere huid of billetjes van je baby verzorgen met 100% natuurlijke sheabutter zalf. Ideaal voor droge plekjes en ruwe of rode billetjes.
Wassen met water
In het badje van je baby hoef je alleen water te gebruiken. Zeker de eerste weken is dat voldoende en is het niet nodig om badolie of douchegel aan het badwater toe te voegen. Wil je wel graag bad-of douchegel in het babybadje? Zorg er dan voor dat je een mild en natuurlijk product gebruikt zonder schadelijke stoffen.
Zo houd je je baby schoon
In plaats van in badje, kan je je baby ook wassen om zo toch een schone baby in bedje te kunnen leggen. Dit mág maar hoeft niet elke dag. Vul voor het slapengaan de wasbak met lauwwarm water en was dan de handjes, het gezichtje van je baby, voetjes, onder de oksels en achter de oortjes. En vergeet niet alle spleetjes en kreukeltjes. In de nekplooi, vooral als je baby wat meer spekjes en vetjes heeft gekregen, kunnen pluisjes en vuiltjes achterblijven. Vergeet ook niet goed tussen de vingertjes en de teentjes goed schoon te maken, want daar kunnen haartjes en pluisjes gemakkelijk vastraken. Zo gaat je baby schoon en fris het bed in. Bovendien is het een mooi ritueel dat je kindje klaarmaakt voor bed. Er ontstaat een routine die helpt om gemakkelijker in slaap te komen. Vergeet je baby niet goed af te drogen, anders kan de huid gaan irriteren.
“Eén keer in de week badderen is in principe voldoende. Je wil de vette laag, de opperhuid van je baby, namelijk zo veel mogelijk beschermen en behouden.”
Haren wassen baby
In het begin hoef je de haren van je baby nog niet te wassen met shampoo. In eerste instantie is alleen water voldoende. Ben je benieuwd hoe vaak je de haren van je kindje wast? Lees dan ‘hoe was ik het haar van mijn baby en vanaf wanneer‘.
Praktische tips voor het in bad doen van je baby:
- Een fijne warme badkamer en vlak oppervlak om je baby na het badderen op te leggen is de fijnste omgeving voor je kindje.
- Verzamel alles wat je naderhand nodig hebt voordat je baby in bad gaat. Dit scheelt een hoop gehannes naderhand met een kletsnatte baby in je armen. Gebruik een grote hydrofiele doek om je baby in te wikkelen, een handdoek op het aankleedkussen. En leg luier, rompertje, pyjama of kleertjes en dergelijke alvast klaar.
- Zorg dat het water niet te warm is, lauwwarm is voldoende, zo’n 37 graden is perfect.
- Doe je baby niet te lang in bad om uitdroging van de huid te voorkomen. 5-10 Minuten is lang genoeg.
- Gebruik zo min mogelijk zeep of douchegel. Kies je wel voor een product in het badwater van je baby, ga dan voor een milde 100% natuurlijke variant. Vermijd producten met parfum of andere onnodige stoffen die het huidje aantasten.
- Kies het juiste moment om je baby in bad te doen om het voor iedereen leuk te houden. Zorg dat je ontspannen en niet gehaast bent, je baby niet te moe is voor het badje zodat jullie beiden ervan kunnen genieten.