Kinderen hebben onze warmte nodig om gezond groot te worden. Denk hierbij aan liefdevolle warmte in de vorm van knuffels, betrokkenheid en interesse én aan warmte tijdens de dagelijkse verzorging. Als nuchtere Hollanders vinden we een warmtelamp boven het aankleedkussen, opgewarmde billendoekjes, een kruik in bed, een schapenvacht in de box, een wolzijde baby muts of warme handdoeken na het badderen misschien een beetje veel gedoe. Voor je baby is het toch een bijzonder fijne overgang van de gelijkmatige warmte in de baarmoeder naar de koele buitenwereld.
Warmte is liefdevol groeien
Tijdens de dagelijkse verzorging gaat helaas veel kostbare warmte verloren. Goed om te weten is dat baby’s die het (even) koud hebben al onnodig veel energie verliezen. Bovendien geeft warmte automatisch een gevoel van liefde en geborgenheid. Door je baby dag en nacht zo veel mogelijk warm te houden gaat alle energie naar gezond groeien.
De makkelijkste manier om de temperatuur van je baby op peil te houden is door het dragen van meerdere laagjes kleding van natuurlijk materiaal, babyslofjes en een babymutsje. In Nederland geven we de meeste kinderen na de geboorte een katoenen of synthetische dopmuts of beanie. Zonde want een wolzijde baby muts heeft naast unieke verwarmende eigenschappen ook nog veel andere voordelen.
1. Een wolzijde baby muts is van groeibelang
Zoals gezegd is goede warmtezorg bij kleine kinderen van groeibelang. De lichaamstemperatuur van een baby wordt het hele eerste levensjaar vooral gereguleerd via het hoofdje. Doordat je kleine een relatief groot hoofd heeft met een open fontanel, vliegt warmte zo naar buiten. Terwijl je mini deze warmte wel nodig heeft om de organen en hersenen goed te ontwikkelen. Het dragen van een baby muts helpt je kleine dus om lekker warm te blijven en goed te groeien.
2. Een wolzijde baby muts helpt tegen prikkels
Een open fontanel betekent dat er slechts een dun laagje huid tussen de tere hersenen en de harde buitenwereld zit. Baby’s kunnen indrukken van buitenaf dus niet goed filteren en raken daardoor gemakkelijk overprikkeld. Een overprikkeld kind herken je aan (veel) huilen, spugen, slecht slapen, darmkrampjes en soms zelfs een groeiachterstand.
Zijde heeft van nature een prikkel werende werking. De zijderups beschermt zichzelf ermee voor invloeden van buitenaf en zo werkt dit materiaal ook voor je kleine. Is je kind erg onrustig dan is een baby mutsje van wolzijde dus een extra goed idee. Ook oude kinderen die prikkelgevoelig zijn kunnen nog baat hebben bij een wolzijde muts.
“De makkelijkste manier om de temperatuur van je baby op peil te houden is; door het dragen van meerdere laagjes kleding van natuurlijk materiaal, babyslofjes en een babymutsje.”
3. Een wolzijde baby muts kan in ieder (Nederlands) seizoen
Naast de beschermende werking, geeft zijde ook omhulling zonder te warm te zijn en kan het zweet opnemen zonder nat te worden. Wol isoleert goed en neemt veel vocht op zonder dat het vochtig aanvoelt en is dus geschikt bij zowel hitte als kou.
Een wolzijde mutsje bestaat dan ook uit ideale combinatie van deze twee materialen; ze werkt dus zowel omhullend als ademend. Vanwege de verkoelende werking in de zomer en de verwarmende werking in de winter is een wolzijde babymutsje geschikt voor alle Nederlandse seizoenen en voor zowel het binnen- als het buitenleven.
4. Een wolzijde baby muts werkt als tweede huid
Met onze huid houden we onze lichaamstemperatuur op peil en zijn we beschermd tegen infecties. Bovendien is het is een briljant zintuig waarmee we onze omgeving waarnemen. Na de geboorte heeft je baby wat tijd nodig om deze bijzondere eigenschappen van zijn zachte babyhuid optimaal te leren benutten. Kleding, zoals een babymutsje, kan dan ondersteunend of juist het tegenovergestelde werken.
Het ondersteunen van de natuurlijke huidfunctie gaat het best met kleding van natuurlijk materiaal, zoals wol, zijde, katoen, bamboe of linnen. Synthetische vezels zoals polyester, wat eigenlijk gewoon plastic is, of natuurlijke maar zwaar bewerkte vezels zoals lyocell, zijn lichaamsvreemder en daardoor minder helpend in dit leerproces. Synthetische stoffen nemen bovendien geen vocht op en stuwen warmte. Aangezien warmtestress een mogelijke oorzaak van wiegendood is kun je hier het best bij vandaan blijven.
Waarom wolzijde en geen katoen?
Een katoenen babymutsje is van natuurlijk materiaal gemaakt en daardoor al een betere keus dan die schattige berenmuts van polyester. Wel neemt het zweet minder goed op en kan het dus vochtig worden, waardoor je baby juist afkoelt. Een katoenen babymutsje is dus alleen geschikt bij flink warm zomerweer. Daarnaast wordt katoen zwaar bewerkt met chemische middelen en is het niet erg duurzaam. Kies je voor katoen ga dan voor biologische kwaliteit of tweedehands.
5. Een wolzijde baby muts past precies
Een wolzijde strikmutsje heeft lange elastische touwtjes en sluit door de helmachtige vorm perfect aan bij de contouren van het babyhoofd. Daarom wordt dit mutsje soms ook een helmmutsje genoemd. Ze beschermen namelijk de oren, maar laten het voorhoofd – waar de temperatuur gereguleerd wordt – open. Dat maakt het makkelijker voor je kleine om zich goed in te stellen op zijn omgevingstemperatuur. De lange touwtjes heb je nodig om ervoor te zorgen dat het mutsje goed blijft zitten.
Veilig gebruik wolzijde strikmutsje
Een strikmutsje kun je op twee manieren knopen. Je knoopt de touwtjes kruislings voor de borst langs, onder de oksels door naar de rug of recht onder de oksels door naar achter en weer kruislings naar voren. Hierbij moeten de touwtjes altijd elastisch blijven. Zo blijft het mutsje altijd goed zitten waardoor je kleine goed op temperatuur blijft en s‘nachts bijvoorbeeld niet wakker wordt van de kou. Vind je die lange touwtjes toch spannend, dan bestaan ze ook met drukknoopjes onder de kin.
Waar koop je een wolzijde baby muts?
Een wolzijde baby muts is wat moeilijker te vinden in je gemiddelde baby winkel en kun je daarom het best bestellen op het internet. Webshops die zich richten op babyspullen van natuurlijk materiaal hebben een groot aanbod in verschillende kleuren. Door te googelen op antroposofische babymuts of wolzijde muts vind je gelijk wat je zoekt. Wij vinden de webshop van Ziloen echt een aanrader. Voor biologisch katoenen en bamboe babykleding kun je goed terecht bij de Hema.