Wanneer je baby geboren wordt is de huid nog niet volledig ontwikkeld. De van nature bestaande hoornlaag heeft de juiste vet balans en beschermt je baby vanaf het eerste moment buiten de baarmoeder. Wanneer de hoornlaag intact en onbeschadigd is dan voelt de huid zacht, soepel en sterk. Heeft je baby een droge huid dan kan zijn dat de natuurlijke huidvetten zijn afgenomen, de huid houdt minder vocht vast en is gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Dit kan allerlei oorzaken hebben, denk blootstelling aan te warm water of chloorwater, maar ook een gevoelige babyhuid en allergieën kunnen een rol spelen.
Zo voorkom je een droge babyhuid
Het is belangrijk de babyhuid te voeden met goede, hydraterende producten die niet schadelijk zijn. Want de huid voorkomt dat je baby uitdroogt en houdt schadelijke invloeden van buitenaf en bacteriën tegen. Er zijn best wat dingen die je als ouder kan doen om de gevoelige huid van je baby te beschermen. Gebruik natuurlijke producten om de gezondheid van de huid te ondersteunen. Bijvoorbeeld onze milde shampoo.
1. Gebruik een voedende babyzalf
Een vette laag zalf of crème beschermt de babyhuid en houdt het velletje soepel en zacht. Kies voor een natuurlijk product met de juiste eigenschappen zoals onze wonderzalf. Onze sheabutter zalf van de Kleine Badkamer bevat 100% natuurlijke ingrediënten en is verrijkt met kokosolie, amandelolie en vitamine E om de huid te ondersteunen. Let op: niet natuurlijke ingrediënten kunnen de huid juist uitdrogen. Het is dus belangrijk dat je met zorg de eerste producten voor je baby uitzoekt.
2. Niet te vaak in bad
Hoewel ze er heerlijk slaperig van worden en je kindje misschien heel erg geniet van zijn of haar badje is het belangrijk om de opperhuid in tact te houden. Je baby wordt geboren met een vette beschermlaag op de huid. Wanneer je kindje te vaak in bad gaat, dan week je deze beschermlaag er af. Doe je baby dus niet te vaak in bad. Elke dag is echt niet nodig. Hooguit drie keer per week is voldoende.
3. Lauwwarm water
Te heet water droogt de babyhuid aan, gebruik dus niet te warm water. De ideale temperatuur van het badwater is tussen de 37 en 38 graden Celsius.
4. Beperk de baddertijd
Hoe langer je baby in bad zit, hoe zachter en waker de huid wordt. Beperk de baddertijd dus tot maximaal 10 minuten om de huid te beschermen tegen uitdroging.
“Let op: niet natuurlijke ingrediënten kunnen de babyhuid uitdrogen. Het is dus belangrijk dat je met zorg de eerste producten voor je baby uitzoekt.“
5. Afdrogen met een hydrofiele luier
Wrijf je baby niet droog met een (stugge) handdoek, maar gebruik liever een zachte hydrofiele doek. Een hydrofiele luier neemt meer vocht op, is zacht aan de babyhuid en door te deppen in plaats van wrijven voorkom je dat je de babyhuid beschadigt.
6. Goede luchtkwaliteit in huis
In de zomer de airco, in de winter de verwarming. Beide zorgen ervoor dat de lucht in huis droger wordt. En daar wordt het huidje van je baby niet blij van. Goede ventilatie en hoge luchtvochtigheid in huis is belangrijk. Ventileer de kamer van je baby dus overdag (maar voorkom tocht) of maak gebruik van een luchtbevochtiger, bijvoorbeeld een aroma diffuser, die de luchtvochtigheid in huis verhoogt.
7. Afspoelen na het babyzwemmen
Babyzwemmen, veel baby’tjes vinden het geweldig en voelen zich even terug in de baarmoeder, drijvend in het water. Maar het chloor in het zwembadwater of het zout van de zee drogen de babyhuid uit. Goed na-douchen en het water van je baby afspoelen is dus belangrijk voor je je kindje afdroogt.
8. Veilig in de zon
Je baby en het huidje is nog niet eerder blootgesteld aan de zon. Blijf zoveel mogelijk uit de directe zon en bescherm je baby met een zonnepetje en blijf in de schaduw. Ga je toch de zon in, bescherm je baby dan met een natuurlijke zonnebrand. Wist je dat onze sheabutter zalf een natuurlijke beschermingsfactor heeft van SPF-6?