Wij houden van voedzame snackjes die vergelijkbaar zijn met snoep. Omdat ze zoet smaken, klein zijn en fruitige ingrediënten bevatten. Je kleine weet niet beter, dan dat dit heerlijke snoepjes zijn. Dus als vervanger van pepernoten, Sint-Maarten snoep of als traktatie voor een verjaardag is zo’n verantwoorde optie ideaal.
Wat noemen wij baby ‘snoep’?
Baby ‘snoep’ is voor jou als ouder of verzorger een benaming die het product helpt te begrijpen en op de goede manier te gebruiken. Zo is het bij snoepjes niet de bedoeling dat je baby er grote hoeveelheden van eet. Baby snoep is ook een ‘snoepje’ voor bijzondere momenten en vaak geen vast onderdeel van het dagelijkse voedingspatroon.
Wij verstaan onder baby-snoep echt iets heel anders dan we onder gewoon snoep verstaan. Een baby is nog niet zoveel zoetigheid gewend, dus eigenlijk is een stuk appel al bijna een snoepje. En, elk hapje telt, dus wij willen dat óók een baby-snoepje voedzaam is. Daarom maken wij die van ons van gedroogd fruit en voegen wij geen suikers toe.
Met 12 maanden kun je als tussendoortje eens beginnen met Fruitjes met Abrikozen of onze Biologische Rozijntjes. Voor een baby is dit net zo verrukkelijk als een snoepje. En wat helemaal mooi is, deze ‘snoepjes’ zijn gedroogd fruit en vallen onder de Schijf van Vijf van het voedingscentrum.
Wanneer snoept je baby teveel?
Voor baby’s moet je natuurlijk ook opletten dat ze niet te veel (natuurlijke) suikers binnen krijgen. Zelfs teveel fruit is niet een goed idee. Een snoepje is echt voor af en toe en let er op dat het snoepjes zijn die speciaal voor baby’s en kleine kinderen ontwikkeld zijn.
Lolly’s en harde gladde snoepjes kunnen zelfs gevaarlijk zijn, vanwege verstikkingsgevaar. Ook is de portiegrootte van snoepjes uit het snoepschap vaak te groot. En wist je dat snoep vaak gemaakt is van sterk bewerkte kristalsuiker, kleurstoffen en aroma’s? Het voedt dus niet.
“Elke hap telt, dus wij willen dat óók een baby-snoepje voedzaam is”
Hoe krijgt je baby een gevarieerd en gezond eetpatroon?
Variatie is ontzettend belangrijk. Elk voedingsmiddel neemt andere bouwstenen voor je lichaam met zich mee. Er zitten andere soorten koolhydraten, vezels en eiwitten in, maar ook andere mineralen en vitamines. Je lichaam kan heel handig een voorraadje aanleggen van vitamines en mineralen, zodat je niet elke dag hoeft uit te rekenen of je wel genoeg hebt gegeten.
Als je op lange termijn te weinig gezonde voedingsmiddelen eet, of te weinig varieert, dan kan er een tekort ontstaan. Of juist een overschot. Balans is dus het woord waar we naar op zoek zijn.
Voor je baby kun je dat bijvoorbeeld doen door hem of haar met de pot mee te laten eten of ingrediënten uit je recept te verwerken in een babymaaltijdje. Zo komt er elke keer weer iets anders op het bordje. Zoek online of in een mooi kookboek recepten op, zodat je geïnspireerd raakt. Of ga zelf aan de slag om nieuwe, makkelijke en snelle recepten te ontwikkelen. Heb je jouw vrienden of familie ook al eens om tips gevraagd? Dat zijn vaak de beste.