In de supermarkt is een grote variatie aan broodbeleg te koop. Nederlanders zijn echte broodeters en worden het liefst verwend met lekkere kazen, hagelslag en humus. Toch is het lastig iets goeds te vinden voor je baby omdat niet alles evenveel bijdraagt aan zijn of haar gezondheid of omdat het een mogelijk risico geeft.
Controleer de ingrediëntenlijst van de broodbeleg voor je baby
Er is een nieuwe wetgeving ingetreden die verplicht stelt dat broodbenamingen niet misleidend zijn. Zo heet een brood met 20% volkoren meel en 80% witte bloem geen volkorenbrood meer. Ook bevat een meergranenbrood niet meer 95% tarwe, 3% spelt en 2% rogge. Fijn toch!
Het blijft altijd een goed idee om de ingrediëntenlijst te controleren, zodat je echt weet wat je in huis haalt. Zo zie je precies welke graansoorten er gebruikt worden, of er onnodige toevoegingen gedaan zijn en hoe sterk bewerkt de melen zijn.
Mijn tips: kies voor biologisch brood, mét volkoren melen en zonder bloem. Wissel af in het type granen om het complete plaatje aan voedingsstoffen aan te bieden en om je kleine aan verschillende structuren te laten wennen.
Maak je eigen baby broodbeleg én varieer
Het is fijn om voldoende te variëren en zelf af en toe vers baby broodbeleg te maken. zo kan een avocado bijvoorbeeld ontzettend lekker zijn. Of wat dacht je van pindakaas met stukjes appel, banaan met een beetje cacao?
Hummus als broodbeleg kun je ook makkelijk zelf maken en het fijne is dat je dan zout uit het recept kunt laten waardoor dit babyproof is en mega voedzaam. Het enige dat je in huis hoeft te hebben is olijfolie, een blik kikkererwten en eventueel kruiden. Maal het in je keukenmachine glad tot een lekkere hummus. Je kunt ook gekookte groenten toevoegen voor nog meer vitamientjes.
Blijf weg van belegjes die wel vullen maar niet voeden, zoals hagelslag, muisjes en chocopasta’s gemaakt van kristalsuiker en palmvet. Kies voor voedzame alternatieven zoals notenpasta’s, gepureerd fruit en groentenspreads. En ook deze kun je makkelijk zelf maken! Wist je bijvoorbeeld dat je een handje noten of pinda’s in je keukenmachine kunt fijnmalen tot een pasta? In een mum van tijd klaar en voor jezelf ook super lekker.
“Let altijd op de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel als je een belegje uit de supermarkt koopt, omdat je dan goed kunt inschatten of het echt bijdraagt aan het gezond opgroeien van je kleine.”
Kant-en-klaar broodbeleg: waar let je op?
Let altijd op de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel als je baby broodbeleg uit de supermarkt koopt, omdat je dan goed kunt inschatten of het echt bijdraagt aan het gezond opgroeien van je baby.
Stap 1: de ingrediënten baby broodbeleg
Stap 1 is het lezen van de ingrediëntenlijst, omdat dat een goed beeld geeft van hoe waardevol en voedzaam het product is voor je kleine. Ken je de ingrediënten? Zijn ze sterk bewerkt? Zitten er onnodige toevoegingen in zoals zout, zoetstoffen of aroma’s?
Stap 2: de voedingswaardetabel
Stap 2 is het bekijken van de voedingswaardetabel. Hierin zie je op een kwantitatieve manier hoe voedzaam het product is. Dit is handig bij het vergelijken van verschillende producten. Let bijvoorbeeld op de hoeveelheid vezels (jeej!), suikers en zout.
Voor jonge kinderen mogen sommige soorten beleg niet, zoals leverworst (vanwege het hoge gehalte vitamine A) en kaas (vanwege het zoutgehalte). Wil je hier meer over weten, bekijk dan onze voedingsschema’s voor je broodbeleg baby. Twijfel je, dan kun je het aan ons vragen. We helpen je graag verder.
Alle lekkere broodbeleg baby tips op een rijtje:
- Geprakte banaan met een beetje kaneel of cacao;
- Hummus van kikkererwten, olijfolie en kruiden;
- Pindakaas (zonder suikers, zout en palmvet) met stukje appel;
- Notenpasta (gekocht of zelfgemaakt);
- Gekookt eitje met kerriepoeder als baby broodbeleg;
- Roomkaas met gesneden olijven;
- Hummus met groenten (gekookt bietje of spinazie door de blender.