Rode kool vanaf anderhalf jaar
Waarom mag een baby geen rode kool? Vanwege gasvorming en mogelijkheid op krampjes. Simpelweg; de darmen van je kindje zijn er nog niet helemaal klaar voor en veel buikjes reageren op harde koolsoorten zoals rode kool, witte- en groene kool, boerenkool, spitskool, savooikool, maar bijvoorbeeld ook op spruitjes.
De zachte koolsoorten kun je wel al vanaf 6 maanden aan je baby geven. Zachte kolen zijn bloemkool, broccoli en Chinese kool. Deze zijn, zoals de naam al doet vermoeden, zachter, makkelijk te snijden en daardoor lichter verteerbaar voor babybuikjes. Deze kan je dus met een gerust hart bereiden voor je baby.
Rode kool recepten voor je dreumes
Kook de rode kool tot deze zacht en gaar is. Dat kan in water, maar ook in biologische appelsap bijvoorbeeld. Voeg stukjes appel toe en kook deze even mee. Voeg eventueel wat water of olijfolie toe wanneer je het geheel pureert. Ook lekker met wat rozijnen.
Of maak met aardappelen een rode kool stamppotje. Kook samen in een pan, bewaar wat kookvocht en pureer tot een zachte romige roze massa.
Is je kindje al wat ouder? Dan kun je rode kool ook zacht gekookt gebruiken in bijvoorbeeld een salade met rijst, maar ook gewoon als zacht gekookte groenten bij aardappeltjes of pasta, met gehaktballetjes of een stukje gebakken vis.
Kan het kwaad als ik mijn baby al rode kool heb gegeven?
”Geen zorgen, wanneer je per ongeluk je baby jonger dan 1,5 jaar al rode kool hebt gegeven”
Er is geen reden tot zorgen. Kijk na het geven van rode kool even aan hoe het buikje van je kleine reageert. Heeft hij krampjes of is hij na het eten niet helemaal lekker? Dan kan dit door de moeilijk verteerbare rode kool komen. Je weet nu dat je beter kan wachten tot je kindje anderhalf jaar is. Maar vanaf die tijd heb je vrij spel om lekker te experimenteren met rode kool.