Van foliumzuur tot magnesium, van probioticum tot omega’s; we gidsen je door de wondere wereld van vitamines heen, waar je lichaam tijdens je zwangerschap wel wat extra van kan gebruiken. Zwangerschap vitamines ondersteunen de groei van je baby en kunnen de kans op een afwijking verlagen. Plus, sommigen geven net even wat meer energie. Kun je altijd goed gebruiken! Hier komen ze.
Foliumzuur
Ben je bezig met zwanger worden? Dan wordt aangeraden om een maand van tevoren te beginnen met het slikken van foliumzuur, één van de bekendste zwangerschap vitamines. Niet gedaan? Geen stress. Dan begin je gewoon zodra je weet dat je zwanger bent. Meestal slik je foliumzuur tot in tiende week van je zwangerschap.
Foliumzuur, ook wel bekend als B11, helpt bij het vormen van het centrale zenuwstelsel van je mini. Zo wordt de kans op een open schedel of open ruggetje verkleind. Daarnaast helpt het de groei verbeteren van de placenta. Geen overbodige luxe dus.
Foliumzuur in voeding
Wist je dat er ook flink wat foliumzuur zit in voeding? Denk aan broccoli, sla, spruitjes en spinazie. Maar ook in peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten en tuinbonen. Of wat dacht je van citrusvruchten, kiwi’s, meloen en aardbeien? Je ziet ‘t al, belangrijk dus om gezond en gevarieerd te eten tijdens je zwangerschap. Maar goed, wat nou als je zo ontzettend misselijk bent, dat je geen broccoli kan luchten of zien? Inderdaad, daarom is het belangrijk om óók een supplement te slikken met foliumzuur.
Magnesium tijdens je zwangerschap
Ken je dat, rusteloze benen tijdens je zwangerschap? Vaak duidt dit op een magnesiumtekort. Magnesium is een mineraal en zorgt tijdens je zwangerschap voor een goed werkend zenuwstelsel, sterke botten en tanden, maar ook voor meer energie en het verminderen van je vermoeidheid. Een driewerf hoera voor magnesium alsjeblieft!
Magnesium in voeding
Buiten dat het aan te raden is om extra magnesium te slikken (ook na je zwangerschap), vind je de zwangerschap vitamine ook in bananen, avocado, chocolade (geen straf), artisjok en witte bonen. What about een brownie van witte bonen, banaan en chocolade. Thank us later.
Magnesiumbad tijdens je zwangerschap
Hoe lekker is dat! Schaf magnesiumzout aan en vul het bad met water. Strooi hier aardig wat van het magnesiumzout in en ontspan in drie, twee, één… Je zult merken dat je lekkerder slaapt en minder last hebt van een onrustig lichaam.
“Zwangerschap vitamines ondersteunen de groei van je baby en kunnen de kans op een afwijking verlagen.”
Visolie
Een andere, bekende in het rijtje is visolie. Ofwel: Omega 3-vetzuren. Naast foliumzuur, magnesium en andere zwangerschap vitamines zijn onverzadigde vetzuren belangrijke stoffen om in te nemen. Waarom? Omega 3-vetzuren bestaan uit drie categorieën: ALA (plantaardig), EPA (visvetzuur), DHA (visvetzuur). De laatste twee kunnen met behulp van ALA, door je lichaam zelf worden aangemaakt. ALA wordt dit niet, dus die heb je nodig uit voeding.
Waarom is visolie tijdens je zwangerschap zo belangrijk?
Het is goed voor jouw hersenen (minder kans op zwangerschapsvergeetachtigheid), maar ook voor die van je baby. Daarnaast is het goed voor het gezichtsvermogen van je ongeboren kind en de motoriek.
Omega 3-vetzuren en voeding
ALA vind je bijvoorbeeld terug in algen, lijnzaadolie en walnoten. DHA en APA vind je weer in zalm en andere vette vissoorten. Zolang het niet verpakt is, zoals gerookte zalm, kun je altijd even met je verloskundige overleggen wat nou wijsheid is. Zeker als je cravings hebt naar vette vis. Eet je helemaal geen vis? Er zijn verschillende vegetarische supplementen verkrijgbaar. Vraag eens advies aan een orthomoleculair voedingstherapeut of ga langs bij een reformhuis.
Probioticum
Geen zwangerschap vitamine, maar heel wat goede bacteriën die van pas komen tijdens je zwangerschap: een probioticum. Een onderschat onderwerp, als je het ons vraagt. Want een gezonde en veelzijdige darmflora, ook wel het micriobioom genoemd, doet niet alleen de moeder goed, maar ook de baby. Jouw darmflora is de basis van de darmflora van je kind. Daarom wordt het aangeraden om probiotica te slikken. Vraag advies aan je verloskundige of een orthomoleculair therapeut of ga langs bij en reformwinkel.
Als de baby door het geboortekanaal wordt geboren, krijgt het alle goede bacteriën mee van de moeder. Is dat niet het geval, dan kun je aan de gynaecoloog vragen of ze het mondje van de baby met deze bacteriën na afloop wil insmeren. Dit gebeurt met een gaasje wat tijdens de geboorte in de vagina van de moeder wordt gebracht. Microbirthing wordt dit ook wel genoemd.
Waarom probiotica tijdens je zwangerschap?
Zoals we al zeiden, probiotica zorgen voor een goede darmflora bij jou en je baby. Maar probiotische bacteriën verkleinen ook de kans op atopisch eczeem met 50% bij je kind. Daarnaast zorgen ze ervoor dat vitamines beter uit voeding worden opgenomen, ze hebben een bloeddrukverlagende werking en verbeteren de stoelgang. Al met al; een gezond micriobioom zorgt voor meer energie, een goede gezondheid en een betere mood. Probiotica geven aan je baby wordt aangeraden als je bijvoorbeeld flesvoeding geeft of hij of zij door een keizersnede is geboren. Overleg altijd met iemand die hier verstand van heeft.
Multivitamine tijdens je zwangerschap
Er is veel keuze! Wij zijn fan van VitaViva en Sups. Maar kijk vooral zelf waar jij je goed bij voelt. Daarnaast kun je ook kiezen voor Nano IJzer wanneer er sprake is van IJzertekort. Appelstroop helpt daarbij bijvoorbeeld ook. Oh en… je billen bij elkaar knijpen als je merkt dat je bloeddruk te laag is. Heeft niks met zwangerschap vitaminen te maken, maar is wel een gouden tip.