Vaste voeding, in de vorm van een fruithapje of groentehapje, kun je gaan introduceren vanaf vier maanden.
Wanneer ga je van start met het eerste fruithapje voor je baby?
Of je begint bij 4 of 6 maanden hangt af van je kleine. Kijk vooral wanneer je baby klaar is voor zijn of haar eerste fruithapje.
- Kan ze goed zelfstandig zitten?
- Kwijlt ze en maakt zij regelmatig smakgeluidjes?
- Wordt het eten uit je mond gekeken of
- maakt ze kauwbewegingen als jij eet?
Allemaal signalen dat je baby klaar is voor het eerste hapje. Eten is niet alleen noodzakelijk, maar ook een sociale aangelegenheid. Maak er dus iets leuks en gezelligs van. Forceer niet als je kindje nog geen sjoege geeft en probeer het later nog eens. Start het hapjesavontuur met groentenhapjes, om voorkeur voor alleen zoet te voorkomen. Fijn als ze groentenmonstertjes worden :-)!
Een hapje maken voor je baby; zo doe je dat
Je kunt hapjes natuurlijk kant-en-klaar in de winkel kopen. Maar zelf maken is heel eenvoudig en zo weet je precies welke ingrediënten erin gaan. Daarnaast kun je zo makkelijker verschillende smaken en structuren aanbieden. En is het supervers!
Zelf fruithapjes voor je baby maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Dit zijn de eerste stappen:
1. Welk fruit kies je voor je baby?
Check het voedingsschema voor welk groente of fruit jouw kleine mag hebben.
Hang deze op je koelkast zodat je goed kunt bijhouden vanaf welke leeftijd je welk groente of fruit mag geven. Het fruit kan je vaak rauw en ongekookt gebruiken. Kies fruit dat zacht is van zowel smaak als textuur en was het fruit goed. Ons advies is om te starten met één soort fruit per keer. Zo kan je kindje aan de aparte smaken van elk soort fruit wennen én aan diens unieke structuur. Kies bij voorkeur fruit in het seizoen, dit is vaak goed verkrijgbaar. Beter nog, kies wanneer mogelijk voor biologisch fruit. Zo weet je dat het fruit geen chemische bestrijdingsmiddelen bevat. En het is vaak veel smaakvoller dan gekweekte groenten en fruit uit kassen.
2. Wat heb je nodig voor het fruithapje
Het enige wat je nodig hebt is een goede blender of staafmixer. Daarmee maak je heel eenvoudig het eerste fruithapje voor je baby. Ontvel en/of ontpit en snij de kroontjes weg. Het schone, gesneden fruit gaat in een blender. Voeg eventueel wat water toe om het geheel iets vloeibaarder te maken.
Geen staafmixer in huis? Geen nood. Je kan veel fruit ook prima prakken met een vork of stamper. De structuur blijft zo iets grover, maar zo kan je baby gelijk wennen aan deze nieuwe structuren van voeding. Wil je hele stukjes aanbieden, volg dan de Rapley methode, binnenkort in een nieuwe artikel vertellen we je er alles over!
” Kies fruit dat zacht is van zowel smaak als textuur en was het fruit goed. Ons advies is om te starten met één soort fruit per keer. Zo kan je kindje aan de aparte smaken van elk soort fruit wennen én aan diens unieke structuur.”
Goed fruit om mee te beginnen is:
- Banaan
- Peer
- Meloen
- Perzik
- Ananas
Leuke combinaties voor fruithapjes baby om te proberen:
- Peer, perzik en banaan
- Framboos en appel (framboos vanaf 12 maanden)
- Aardbei, kiwi en banaan (kiwi en aardbei vanaf 12 maanden)
- Banaan en mango (vanaf 12 maanden)
- Avocado en banaan
- Appel en zoete aardappel
- Aardbei (vanaf 12 maanden) en rode biet
Fruithapjes voor je baby bewaren
In het begin zijn enkele lepeltjes van het fruithapje ruim voldoende. Het gaat echt om het proberen, ervaren en proeven van de nieuwe smaken. Je maakt dus al snel te veel. Gelukkig kun je het fruithapje goed bewaren. Zowel in de koelkast als in de vriezer. Wanneer je een grotere hoeveelheid van het hapje maakt, bespaar je tijd en je hebt iets in huis voor een volgende keer. In de koelkast blijft het fruithapje goed tot de volgende dag. Wil je het op een later moment gebruiken? Vries het dan in. Bijvoorbeeld in ijsklontjes bakjes. Zo kan je een kleine hoeveelheid per keer ontdooien. Je ontdooit het eenvoudig in de koelkast of verwarmt het au bain-marie.
Zo geef je het fruithapje aan je baby
- Zorg dat je kindje een rechte houding heeft en goed rechtop kan zitten, dat kan eventueel bij jou op schoot.
- Rustig aan beginnen. Een paar lepeltjes is voldoende. Lijkt je kindje er genoeg van te hebben, stop dan.
- Vindt je baby het fruithapje niet lekker? Stop voor vandaag, maar biedt het morgen weer aan. Zo geef je je kindje enkele keren de tijd om aan de nieuwe smaak te wennen.
- Geef het fruithapje als je kindje niet te hongerig is. Dat zorgt alleen maar voor frustratie. Bied het aan na een voeding of tussen twee voedingen in. Zo wordt het een ontspannen en leuk moment, zonder dat er al te veel honger mee gemoeid is.
- Afwisseling van spijs doet eten. Start niet alleen met fruit, maar wissel af met groentehapjes. Zo voorkom je dat er een voorkeur ontstaat voor alleen zoete hapjes. In deze blog vind je inspiratie voor lekkere groentehapjes.
- Sommige maagjes moeten erg wennen aan vast voedsel. Wees geduldig en geef je kindje even rust als je merkt dat het buikje na het fruithapje van slag is. Probeer het gewoon op een ander moment nog eens.
- Last but not least; houd het leuk en gezellig. Wil je kindje niet, is hij te moe of vindt hij het niet lekker? Kies een ander moment om het nog eens te proberen.