Nu Pepijn 4 is en naar school gaat maken we elke ochtend een fruitbakje, een broodtrommel en 2 bekers drinken klaar. De school van Pepijn is bewust bezig met bewegen en voeding en heeft speciaal certificaat als ‘Gezonde school’. Dat betekent ook dat we met het klaarmaken van de broodtrommel rekening houden met gezonde tussendoortjes en beleg. In deze blog een aantal tips voor een gezonde broodtrommel voor je kind.
Gruiten
Gruiten… had jij hier van gehoord? Ik nog nooit, maar het is een samenvoeging van Groente en Fruit. Dit staat centraal in de voeding van kinderen op onze basisschool. Dus veel groenten, fruit en brood, maar geen snoep of koek. Na 3 maanden hebben we de flow te pakken en kunnen we zeggen dat wat we meegeven in de broodtrommel gezond en gevarieerd is!
Hoeveel eten geef je mee?
Een vast ritueel is dat bij thuiskomst Pepijn zijn rugzak uitpakt en altijd toont hij vol trots dat alles op is. De eerste weken was ik bezorgd of we wel genoeg mee gaven, je wilt immers niet dat je kind honger heeft. Ook niet dat het teveel is en dat het nooit op gaat, dit gaat ten koste van het trotse gevoel dat je trommel leeg is. Een vierjarige kan gelukkig goed zelf aangeven of het teveel is dus dat komt wel goed.
Mijn tips voor het meegeven van een gezonde broodtrommel voor je kind op school:
1. Twee soorten fruit
Rond 10 uur eten de kinderen gezamenlijk hun fruit en drinken ze water. Het fruit geven wij mee in een apart bakje en wij zorgen voor minimaal 2 soorten voor de variatie. Ter inspiratie een aantal variaties die wij maken;
- Appel & Banaan
- Kiwi & Peer
- Appel & Mango
- Ananas & Aardbei
- Meloen & Komkommer
- Druiven & Blauwe bessen
- Framboos & Banaan
Wij gebruiken ook soms diepvriesfruit; bijvoorbeeld ananas. Wel even goed laten uitlekken. En wie zegt dat je fruit niet met groente kan mixen? Wees creatief hierin. Hij heeft niet altijd zin in bijvoorbeeld appel, maar door het te combineren blijft het elke dag interessant wat er in het bakje zit.
2. Gezonde boterhammen
Pepijn krijgt 2 volkoren boterhammen mee naar school in zijn broodtrommel. Bijna altijd smeren we 1 boterham met pindakaas en op de andere variëren we met kipfilet, smeerkaas, hummus, vega smeerworst. Ook hierin vind ik variatie belangrijk en dat zorgt ervoor dat alles tot de laatste kruimel op gaat. Af en toe wisselen we de pindakaas in voor biologische Appel & Dadelstroop. Thuis zit dan zijn hele mond onder, ik hoop dat hij op school iets netter eet.
3. Gezonde snacks voor in de broodtrommel
De broodtrommel van Pepijn bevat naast 2 boterhammen ook snackgroente. Vaak doe ik paprikareepjes en schijfjes komkommer erin. Soms stop ik nog iets extra’s in de broodtrommel. Een kleine gezonde snack. Hierbij een aantal opties;
- Een klein handje rozijnen of gedroogde fruitmix
- Een soepstengel in 3 stukken gebroken
- Een maiswafel
- Een gedroogd fruit & noten reepje
- Een los puntje smeerkaas
- Een halve plakje zelfgemaakte bananenbrood
- Een banaan-ei pannenkoekje
- Een gekookt eitje
Eerlijk is eerlijk Pepijn heeft onlangs ook een keer een mini krentenbol meegekregen. Ik doe niet elke dag een gezonde snack in de broodtrommel, zodat het niet standaard de verwachting is, maar als het er in zit is het extra leuk!
“Ik denk dat al met al bij ons variatie, de rode draad voor succes en een lege broodtrommel is. Hierdoor blijft je kind ontdekken en valt er altijd iets te kiezen.”
4. Gezond drinken bij een gezonde broodtrommel voor je kind
Bij een gezonde broodtrommel voor je kind horen ook gezonde opties voor het drinken. Ook hierin stimuleert de school het drinken van water. We geven dus standaard een beker met water mee naar school voor het 10 uur moment en een beker met melk voor de lunchpauze.
Besef dat je kind 5 dagen naar school gaat en door gezond drinken op deze dagen mee te geven, zorg je voor een hele goede basis gedurende de week. Vind je kind water niet lekker of drinkt het niet graag? Probeer het dan interessant of lekkerder te maken door een plakje komkommer of wat aardbeien in het water. Of geef afgekoelde thee mee en meng het steeds met meer water. Ik geloof erin dat als je kind van jongs af aan went aan de smaak van water dit een voorsprong geeft in je hele leven!
5. Restjes avondeten in de broodtrommel
Ik zie mezelf geen Pokemons maken van bolletjes rijst (google maar op Bento broodtrommels), want wat een gedoe in de ochtend. Plus ik doe Pepijn geen plezier met rijst in zijn trommel. Wat ik wel als variatie in de broodtrommel kan stoppen is af en toe een restje van ons avondeten. Dit dan in plaats van de boterhammen. Denk bijvoorbeeld aan een stukje koude quiche, een kleine wrap met groente en hummus of een volkoren pitabroodje met falafelballetjes. Op deze manier zorg je ook weer dat je kind blijft ontdekken en voor variatie.
Ik denk dat al met al bij ons variatie, de rode draad voor succes en een lege broodtrommel is. Hierdoor blijft je kind ontdekken en valt er altijd iets te kiezen.