Het begon zo goed! Ik wist niet wat mij overkwam, toen Kiki (nu 9 maanden) haar eerste hapjes kreeg. Ze was er dol op, en alles ging naar binnen. Dit was bij mijn oudste wel anders. Heerlijk een baby die alles eet dacht ik nog, maar in mijn achterhoofd hoorde ik al het stemmetje. Wacht maar….En ja hoor, met 7 maanden was de “ik lust alles fase”, voorbij. Mijn gedachte was toen: help mijn baby wil niet eten, wat nu?
Oefenhapjes
De eerste hapjes zijn oefenhapjes dus echt voor smaak en structuur, maar als je baby wat ouder wordt, worden de hapjes ook onderdeel van het dagritme. In de fase 6-12 maanden blijft melkvoeding de belangrijkste voeding voor een baby en je werkt er naartoe dat ze rond hun eerste verjaardag meer in een ontbijt, lunch en avondeten ritme zitten.
Mijn baby moet toch eten?
Als moeder was ik de eerste maanden dagelijks bezig met hoeveel Kiki binnen kreeg qua melk. Ze kreeg de fles en dronk heel wisselend. Onbewust speelt ook mee dat Pepijn een extreem hongerige baby was, hij kreeg speciale melkvoeding voor meer verzadiging. Hij wilde ook heel lang de nachtfles en ik hoorde dan vaak zijn buikje knorren. In mijn hoofd was stiekem de overtuiging ontstaan; je kind moet genoeg eten voor een goede nacht. Hierdoor had ik toen mijn baby niet wilde eten even een paniekmoment.
De “Ik wil niet eten” houding
Kiki is een echte meid, één die heel goed weet wat ze wil. Het liefst knaagt ze overal op: komkommer, paprika, appel etc. Het fruithapje gaat er goed in, maar zodra ze de lepel met avondeten ziet, draait ze met gesloten en getuite lippen haar hoofd pontificaal om. Ze weigert al bij de eerste hap. Daarmee geeft mijn baby duidelijk aan: ik wil niet eten!
“Slecht of niet eten is een fase van je baby en gaat voorbij, blijf proberen want wie weet is vandaag de dag dat de fase ineens voorbij is.”
5 tips als je baby slecht of niet eet
Als je baby niet wil eten, maakt dit het uitdagend om hapjes aan te blijven bieden. Elke avond maakte we toch een hapje, wat meestal in de prullenbak belandde. Zonde. Er zijn echter manieren om het te blijven proberen.
Ik heb een 5 tips voor als je baby niet wil eten:
1. Geef je baby een eigen lepel
Zo hebben ze iets als afleiding en voor hun gevoel controle over het eten.
2. Tijdstip wisselen
Probeer rond lunchtijd eens het avondeten te geven
3. Rapley methode
Ik ben naar de Rapley methode overgegaan toen de lepels in de lucht bleven hangen. Kiki bleef wel op stukjes komkommer of paprika kauwen dus ben ik overgegaan naar deze methode, en dat werkte. Het vergt even een nieuwe manier van hapjes maken. Van alles maakte ik kleine snackstukjes. Ik stoomde kleine broccoli of bloemkool roosjes bijvoorbeeld. Ik kookte aardappelreepjes of deed zoete aardappelreepjes in de oven. Ook “pannenkoekjes” bakken van banaan –ei of geplette zoete aardappel en broccoli was een succes! Hiermee stimuleer je de fijne motoriek en kan je baby zelf bepalen wat ze in hun mond stoppen.
4. Blijven proberen en afwisselen
Alles is een fase. Dat is het standaard antwoord als je baby niet doet wat jij wilt (uitslapen bijvoorbeeld.) Ook slecht of niet eten is een fase van je baby en gaat voorbij, blijf proberen want wie weet is vandaag de dag dat de fase ineens voorbij is.
5. Blijf vertrouwen ook al wil je baby niet eten
Ook al zijn ze nog zo klein en jong, je baby kan heel goed kenbaar maken dat hij/zij honger heeft. Er zijn dagen geweest, vaak aan het begin van een sprong, dat Kiki ook nauwelijks van de fles dronk. Dus niet eten en niet drinken! Uiteraard is belangrijk dat ze vocht binnen krijgen en blijven plassen, maar hun lichaam regelt datgene wat ze op dat moment nodig hebben. Heb vertrouwen! Het komt goed. Blijf je twijfelen, raadpleeg dan het consultatiebureau.
Goed nieuws om mee af te sluiten!
Ik sluit deze blog af met goed nieuws omtrent het ‘baby wil niet eten’-dilemma. Nu Kiki 9 maanden is eet ze weer “normaal”. Dus het was inderdaad een fase die al met al 6-8 weken heeft geduurd. Ik denk nu niet meteen: yes, nu zal het de komende 4 jaar goed gaan. Nu genieten we van dit moment tot we vast weer voor een volgende uitdaging komen te staan. We combineren nu overigens hapjes met de Rapley methode en dit werkt (voor nu ☺).