De boterham behoefte van je baby en dreumes
Voor baby’s die net beginnen met vaste voeding (meestal rond de 6 maanden), is brood niet de eerste keuze. Groente- en fruithapjes of eten volgens de Rapley methode hebben de voorkeur. Echter, vanaf ongeveer 6-8 maanden kun je beginnen met het geven van kleine stukjes brood. Er zijn enkele richtlijnen voor hoeveel boterhammen je baby mag eten:
- 6-12 maanden: in deze fase eet je baby waarschijnlijk nog maar één tot twee sneetjes brood per dag. Het gaat vooral om wennen aan de textuur en het leren kauwen. Broodbeleg is nu nog niet nodig. Wil je meer weten over hoe groot de stukjes en wel of geen broodkorst?
- 1-2 jaar: zodra je baby een dreumes wordt, kan hij of zij wat meer brood eten, maar dit moet nog steeds in balans zijn met andere voeding. Bouw het langzaam op; een maximum van 2 tot 3 boterhammen per dag is dan meestal voldoende. De eetlust van dreumesen is wisselend. Geef vooral ruimte aan het honger of verzadigingsgevoel van je kleine.
Hoeveel boterhammen mag je peuter?
Peuters zijn kieskeurig. Brood levert koolhydraten die jouw stuiterende peuter hard nodig heeft voor zijn energie. Toch is het belangrijk om het broodverbruik in balans te houden met andere voeding zoals groenten, fruit en zuivel.
- 2-3 jaar: voor peuters is de richtlijn meestal ongeveer 1 tot 1,5 boterham per maaltijd, afhankelijk van hun eetlust en andere voeding gedurende de dag. Dit komt neer op ongeveer 2 tot 3 hele boterhammen per dag.
Waarom je niet te veel boterhammen aan je baby of peuter moet geven
Het is belangrijk om te onthouden dat brood slechts een deel van een evenwichtig dieet moet zijn. Het is wel belangrijk dat je het aantal sneetjes een beetje beperkt, omdat:
- Voedingsstoffenbalans: te veel brood kan ervoor zorgen dat je kind minder ruimte over heeft voor andere belangrijke voedingsmiddelen die vitamines en mineralen leveren die brood niet bevat.
- Vezelinname: hoewel brood vezels bevat, moet het gecombineerd worden met groenten en fruit om aan de dagelijkse vezelbehoefte te voldoen. Er zijn namelijk verschillende soorten vezels (oplosbaar/niet-oplosbaar en fermenteerbaar/niet-fermenteerbaar) met een andere functie voor het lichaam. Beide zijn van belang voor je, daarom is het belangrijk om vezels te halen uit graanproducten, peulvruchten, groenten én fruit.
- Variatie: het aanbieden van verschillende soorten voeding helpt je kind om een breed scala aan smaken en texturen te leren waarderen, wat belangrijk is voor hun toekomstige eetgewoonten.
”Te veel brood kan ervoor zorgen dat je kleine minder ruimte over heeft voor andere belangrijke voedingsstoffen.”
Tips voor ouders van broodmonsters (of -weigeraars)
- Varieer met beleg: bied gezond beleg aan zoals avocado, hummus, kaas, ons biologisch broodbeleg of plakjes kipfilet om de voedingswaarde van de boterham te verhogen.
- Gezonde snacks: vul het dieet aan met gezonde snacks zoals fruit, groenten en yoghurt.
- Gezamenlijk eten: eet samen met je baby of peuter en geef het goede voorbeeld door je boterhammen gezond (of verantwoord) te beleggen.
- Luister naar je kind: forceer je kind niet om meer te eten dan ze willen, maar laat ze ook niet te veel eten. Let op signalen van verzadiging en geef ze niet zomaar teveel.
Geniet dus vooral van je baby of peuter die boterhammen smakelijk aan het oppeuzelen is. Nu je weet hoeveel boterhammen je als richtlijn kunt aanhouden voor je baby of peuter, kun je met een gerust hart toekijken.