Waarom is haver gezond?
Haver is eigenlijk een bommetje voedingsstoffen en bovendien is het van nature glutenvrij. Desondanks is het grootste deel van het havermeel in voedingsmiddelen niet glutenvrij, doordat fabrieken vaak ook granen verwerken die wel gluten bevatten. Let dus altijd goed op de vermelding van (mogelijke) allergenen als je gluten wilt ontwijken.
Haver is perfect voor kinderen om hen van energie te voorzien. Door de hoeveelheid aan vezels wordt de energie gedoseerd. Zo kan haver in producten een ‘sugar rush’ tegengaan. Want in haver zitten vezels en complexe koolhydraten, die ervoor kunnen zorgen dat suikers minder snel vrijkomen in het lichaam. Dit zorgt voor een lagere suikerpiek in je bloed en een dosering van de energie.
Hoe zit dat dan precies met haver en de haver graankorrel?
De haver graankorrel bestaat uit drie onderdelen:
- de meelkern,
- de kiem en
- de zemel.
De meelkern voorziet de haver graankorrel van energie als het uitgroeit tot een plantje. Bij de haver die in ons lichaam terecht komt, biedt de meelkern ons zetmeel voor snelle energie.
De kiem is waar de korrel mee ontkiemt en is dus de bron van het haverplantje. De haverkiem biedt aan ons vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren.
De zemel is voornamelijk voor bescherming van de havergraankorrel. Voor het menselijk lichaam biedt de zemel vezels.
“Haver is eigenlijk een bommetje voedingsstoffen”
Deze mooie combinatie in de korrel van haver zorgt dus voor die gedoseerde energie, vitaminen en mineralen in ons lichaam. Bovendien spelen vezels een onmisbare rol in de ontwikkeling van ons microbioom.
Van haver worden ze braver!
Van haver worden ze braver, zeggen wij hier wel eens gekscherend. de Kleine Keuken kiest waar mogelijk voor volkorenmeel, omdat dat een stuk voedzamer is dan witte bloem. Dat zie je vervolgens terug in onze Haverkoekjes.
Elke hap telt namelijk, omdat kleine kinderen nog niet zoveel kunnen eten op een dag. En we houden ook van variatie, dus we maken niet alles met volkoren tarwemeel, maar kiezen ook voor spelt, haver en peulvruchten. Zo krijgt je kleine zoveel mogelijk verschillende bouwstoffen binnen. Wil je weten wat je kleine allemaal mag eten op een dag? Download dan ons voedingsschema.