Wij bij de Kleine Keuken zijn elke dag bezig met baby- en kindervoeding. Kinderen zo gezond en energiek mogelijk laten opgroeien is onze missie. Dat betekent ook dat ons team genoeg tips heeft om kinderen op een eenvoudige (en onopgemerkte) manier veel groenten te laten eten.
Tips voor een kindergerecht met veel groenten
Deze kindergerechten kun je geven aan peuters. Wil je ook je baby blij maken met gerechten met veel groenten, check dan voor de specifieke groenten eventjes ons voedingsschema zodat je zeker weet wat je kunt geven.
Volkoren pasta bolo (elleboogjespasta) tip van Marit
Veel groenten zoals tomaat, paprika, courgette, broccoli, prei, ui, wortel, etc. pureren (of in elk geval kleiner maken) tot saus is dé verstop-veel-groenten-truc. Voeg dit toe aan volkoren elleboogjes pasta (hallo vezels!) en eventueel kleine (vega) gehaktballetjes.
Zelf hou ik ervan dat de groenten een beetje dezelfde kleur hebben zodat het geen bruine smurrie wordt. Een voorbeeld voor zo’n kindergerecht met veel groenten in een pasta waar mijn kind van smult is:
Ingrediënten pasta kindergerecht met veel groenten
- een halve goed gekookte broccoli
- een halve courgette
- een sjalotje
- een teentje knoflook
- eventueel klein beetje (vega) spekjes voor extra smaak (liever niet voor baby’s in verband met te vet en te zout. Eventueel te vervangen met hamblokjes).
- Volkoren penne
- Mozzarella of zachte geitenkaas
Bereiding:
Laat een grote hoeveelheid water in een pan koken. Was de groenten en snijd ondertussen de broccoli, courgette, sjalotje en knoflook in kleine stukjes. Zet een pannetje op het vuur voor de groentesaus en start met een beetje olijfolie en bak daarin in slechts 1 minuut de knoflook en het sjalotje op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de courgette en broccoli toe met een half kopje water. Laat dit zachtjes pruttelen tot deze groentenmix lekker goed gekookt is. Pureer eventueel de groentemix als je weet dat je kids liever geen stukjes eten.
Kook ondertussen de pasta al dente (zie verpakking). Laat de pasta uitlekken en zet een hapjespan op het vuur. Doe een klein beetje olie in de pan en voeg de pasta erbij (daar mag nog gerust wat water bij zitten). Zet dit op hoog vuur en voeg ook de groentensaus toe. Laat dit een minuutje lekker bakken terwijl je het doorroert. Voeg eventueel alvast wat geschaafde kaas toe.
Op het bord, wat geschaafde kaas erover en smullen maar!
Soepersoep, slurpende kindergerechten met veel groenten
Geroosterde paprika en tomaat soep
(al gegeven vanaf peuterleeftijd maar niet voor baby’s):
- Tomaat (3/4e deel) en
- paprika (1/4e deel)
- een rode ui
- groentebouillonblokje
Leg alle ingrediënten gesneden + groenten gewassen in een ovenschaal en rooster ongeveer 30 minuten op ongeveer 200 graden in de oven.
Dan in de pan, 1 groentebouillonblokje en 250 ml water erbij en vervolgens ongeveer 15 minuten laten pruttelen. Pureer daarna met de staafmixer tot een heerlijke soep. Smullen!
Courgette-lente ui soep
- 4/5 deel courgette,
- 1/5e deel lente ui
- groentebouillonblokje
Was de groenten en snijd vervolgens de courgette en lente ui in kleine stukjes. Voeg 250 ml water en een groentebouillonblokje toe en laat vervolgens 20 minuten pruttelen. Maak er daarna met staafmixer soep van.
Couscous gerecht met heel veel groenten
Het bijzondere aan kinderen is dat ze iets in hun hoofd in een hoekje zetten met “Bleeh, niet lekker”. Het vervolgens nooit meer willen eten. Dat doet mijn dochter met couscous. Heel jammer want ik vind het super lekker.
Maar wat het mooie is aan kinderen, is dat je het niet moet opgeven want ze zijn nog van gedachte te veranderen. Het kan zijn dat ze nog steeds het idee hebben dat het vies is, maar als ze het na 2 maanden weer eens eten, het lekker vinden. Wat je kunt doen is het dan wel gewoon maken, bijvoorbeeld voor jezelf, en dan vragen of ze even willen proeven…
”Want couscous is echt top omdat het een kindergerecht is met veel groenten én ook zo fijn voor in de lunchbox!”
Kunnen ze ‘s avonds met een bammetje in hun mond de avondvierdaagse lopen. Geen zorgen meer over die groenten.
Couscous kindergerecht met veel groenten van Willemijn
Een makkelijk gerecht waarbij je niet eens een pan nodig hebt. En het kan dus ook gewoon koud gegeten worden. Uiteraard kun je variëren met de ingrediënten die je toevoegt, maar hierbij mijn suggestie.
Stap 1: Maak de (volkoren) couscous klaar volgens de bereiding op de verpakking.
Stap 2: Was en snijd ondertussen de volgende groenten allemaal in ongeveer dezelfde kleine blokjes
- paprika (2 kleuren)
- tomaten
- komkommer
- wortel
Stap 3: Voeg verder eventueel toe:
- (diepvries tuin)erwtjes
- rozijntjes
- klein scheutje olie
- zachte geitenkaas
- peper
Stap 4: hussel alles door elkaar
Eet smakelijk! Ennuh, heb je nog wat over, dan kun je deze couscous ook lekker als lunch eten de volgende dag.
Double it up met een groenten-dip voor bij de rauwkost
Yes, double it up die groenten. Niet alleen in de rauwkost zelf die groenten meepakken maar ook nog eens in de dip. Wil je lekker makkelijk doen, dan koop je gewoon een hummus met bietjes bij de supermarkt en geef je dit als dip bij de worteltjes en komkommer als snack. Ook heel fijn voor in de broodtrommel.
Zelf een groenten-dip maken voor bij de rauwkost?
Deze heerlijke frisse dip is iets waar kids van smullen, vooral als ze zelf mogen helpen bij het maken van de dip.
Ingrediënten groenten-dip (originele recept groentendip)
- 100 gram doperwten
- 3 eetlepels yoghurt
- 10 sprieten bieslook
- 10 blaadjes munt
- kneepje citroensap
- 2 el olijfolie
- peper
Zoet kindergerecht met veel groenten
Als laatste moeten we natuurlijk niet een van onze favorieten vergeten, de Sneaky Spinazie pannenkoeken met ons Biologische broodbeleg. Je vindt een recept voor dit kindergerecht met veel groenten in deze blog.
Nu zijn er geen excuses meer om veel groenten aan je kindergerechten toe te voegen. En nu ikzelf nog. Want terwijl mijn kind op rauwkost zit te knabbelen, schuif ik vaak stiekem een chocolaatje bij mezelf naar binnen. Dus deze tips zijn niet alleen een reminder om mijn kids energiek te laten opgroeien, maar ook om zelf weer even naar de groenten te grijpen in plaats van zoet.