Verandering van spijs doet eten, toch? Darmspecialisten hameren er in elk geval op: variatie in je eten is goed voor je darmen, reden genoeg dus voor variatie in het kinderontbijt.
Wissel af met je ontbijt voor kinderen
Voor de afwisseling, smaak én het binnenkrijgen van alle belangrijke voedingsstoffen is het fijn om al tijdens het ontbijt af te wisselen met wat je de kinderen voorschotelt. Denk bijvoorbeeld aan havermout, ontbijtcake, smoothies of ontbijtcrumble als gezond ontbijt voor je kids. Laat je inspireren!
Havermout; snel klaar en geliefd bij veel kinderen.
Havermout is daarom een geweldige keuze voor een voedzaam ontbijt. Het is rijk aan vezels en langzaam verteerbare koolhydraten, waardoor kinderen langer een vol gevoel houden.
Werkwijze havermout
Kook eenvoudig wat havermout (voor kinderen jonger dan 1 jaar, bij voorkeur pap op basis van een lichtverteerbare graansoort) met melk (pas na 1 jaar melk / melkproducten stimuleren, en bij jonger dan 1 jaar vervangen door borstvoeding en/of opvolgmelk.) of water en voeg vervolgens stukjes vers fruit zoals banaan, aardbeien of blauwe bessen toe. Je kunt ook een beetje kaneel, honing of ahornsiroop toevoegen voor een zoetere smaak. Hier smullen ze van appel-kaneel-havermout of banaan-pindakaas havermout als ontbijt! (Let op: honing pas na de leeftijd van 1 jaar.)
Ontbijtcake; cake als kinderontbijt!
Dat voelt als de dag beginnen met een feestje 😉 Een ontbijtcake kan een leuke en gezonde optie zijn voor kinderen.
Werkwijze ontbijtcake als kinderonbijt
Je kunt een cake maken met volkorenmeel of speltmeel en natuurlijke suikers zoals banaan of appelmoes (zonder suiker). Voeg wat fijngehakte noten of zaden toe voor extra voedingsstoffen. Let hierbij wel op de leeftijd van je kind en hoe groot je de noten hakt en/of de zaden zijn. Bak de cake in kleine cakevormpjes, zodat ze gemakkelijk kunnen worden gegeten tijdens drukke ochtenden. Of vries een deel van de cake in, om later te ontdooien voor de ochtenden met haast. Tip: begint de cake wat uit te drogen? Dan is het heerlijk om deze te besmeren met een laagje roomboter of een verantwoord belegje .
Ontbijt smoothie; slik, slok, weg!
Smoothies zijn een geweldige manier voor kinderen om groenten en fruit binnen te krijgen.
Werkwijze smoothie als kinderonbijt
Maak een groene smoothie door een handvol verse bladgroenten (zoals spinazie of boerenkool, check de geschiktheid per leeftijd via ons voedingsschema) te mengen met wat vers of diepvries fruit zoals mango, ananas of banaan. Voeg wat yoghurt of melk** toe en blend tot een glad mengsel. Is je smoothie iets te dik om lekker te kunnen drinken? Geen nood aan de man, maak er gewoon een smoothie bowl van. Versier rijkelijk met toppings zoals rozijntjes (zonder sulfiet), kokos, nootjes of zaden en laat je kinderen de smoothie bowl met een lepel opeten. (Blijf ook met toppings goed letten op de leeftijd van je kind en de geschiktheid van de topping met betrekking tot leeftijd en verstikkingsgevaar.)
”Volkoren toast of geroosterd brood als goede bron van vezels en voedingsstoffen. Maak het het bammetje speciaal als kinderontbijt.”
Bammetje speciaal als kinderontbijt;
volkoren toast of geroosterd brood is een goede bron van vezels en voedingsstoffen. Bouw het vezelgehalte langzaam op. Beleg met gezonde spreads zoals pindakaas, amandelboter, of hummus. Je kunt ook wat plakjes avocado, tomaat of komkommer toevoegen voor extra smaak en voedingswaarde. de Kleine Keuken heeft de lekkerste, gezonde spreads voor op de boterham.
Yoghurt; good old yoghurt* met fruit, noten en muesli of granola!
Yoghurt is een uitstekende bron van calcium en probiotica. Kies voor magere of Griekse yoghurt en voeg wat muesli of granola toe voor knapperigheid en extra vezels. Let er op dat de muesli of granola geen toegevoegde suikers bevat, of lees hieronder hoe je het eenvoudig zelf maakt. Top het af met vers fruit zoals aardbeien, bosbessen of perzik voor een heerlijk en voedzaam ontbijt voor je kleine.
Zelfgemaakte granola;
Zelfgemaakte granola kun je voor van alles gebruiken, het is bijvoorbeeld lekker in de yoghurt, maar ook boven op een smoothiebowl.
Werkwijze Granola als kinderonbijt
Granola maak je eenvoudig zelf door havermout vlokken en extra ingrediënten te mengen in een grote kom, voeg wat kruiden toe, bijvoorbeeld kaneel of koek & speculaas kruiden en wat gesmolten kokosolie en honing* of ahornsiroop. Meng met een lepel totdat het geheel wat aan elkaar plakt. Als extra ingrediënt kan je denken aan geraspte wortel (hallo carrot cake granola), noten of zaden.
Bak in een grote ovenschaal op 200 graden voor zo’n 20-25 minuten. Schep regelmatig even om, zodat je granola gelijkmatig krokant wordt en je aanbranden voorkomt. Is je granola nog erg nat en niet erg gekleurd, rooster ‘m dan gerust nog wat langer. Voeg na het afkoelen eventueel wat dadel of gedroogd fruit toe. Je kan de granola bewaren in een grote glazen weckpot!
Ontbijt crumble; dit is een van mijn favorieten en onze dochter is er dol op.
Want dit is als taart in de ochtend. Het recept is oersimpel!
Ingredienten:
– 4 lepels havermout
– Eetlepel meel
– eventueel noten* en kaneel*
– een peer of een appel
Werkwijze ontbijtcrumble als kinderonbijt
Meng in een kom de havermout, met de meel, eventueel wat noten en kaneel. Voeg daar een eetlepel kokosolie of ghee aan toe en wat honing*. Meng het geheel tot er klontjes deeg ontstaan (kruimels dus!). Snij vervolgens in een ovenschaaltje één peer of appel in blokjes. Doe ook hier wat kaneel bij. Strooi de crumble erbovenop en bak af in de oven op 200 graden voor ongeveer 30 minuten. Houd tussentijds je baksel in de gaten zodat het niet verbrandt en leg eventueel tussendoor wat aluminiumfolie over de ovenschaal om dit tegen te gaan. Warme appeltjes of peren in een bakje met gezoete kruimels. Jammie, om je vingers bij af te likken!
Zo, genoeg inspiratie om lekker de keuken in te gaan voor een gezond kinderontbijt, dat vooral heel erg smullen is! Ook lekker voor papa’s en mama’s. Bon-appetit!
*Voor kinderen jonger dan 1 jaar, bij voorkeur pap op basis van een lichtverteerbare graansoort.
Pas na 1 jaar melk / melkproducten stimuleren, en bij jonger dan 1 jaar vervangen door borstvoeding en/of opvolgmelk. Honing pas na de leeftijd van 1 jaar. Blijf ook met toppings goed letten op de leeftijd van je kind en de geschiktheid van de topping met betrekking tot leeftijd en verstikkingsgevaar.