Wat is de Kleintjes methode?
De Kleintjes methode sluit naadloos aan bij borstvoeding, waarbij baby’s zelf al volgens behoefte hebben leren drinken en leren aangeven wanneer zij voldoende hebben. Dit wordt voortgezet met vaste voeding, dat kindjes zelf krijgen aangeboden in hun handjes. Echter, wel volgens een een bepaald voedingsschema en in een bepaalde volgorde en dat maakt de Kleintjes methode anders dan de Rapley methode.
Beide methodes worden ook wel geschaard onder de noemer Baby led weaning, oftewel een methodiek om je kleine zelfstandig te leren eten, zonder ze met de lepel te voeren. Benieuwd wat Rapley dan inhoudt en wat de verschillen zijn? Lees hier het artikel over de Rapley methode
”Bij de Kleintjes methode gaat het om je baby stimuleren om écht eten te ontdekken”
Het voedingsschema van de Kleintjes methode
Dus, volgens de Kleintjes methode krijgt je kindje vaste voeding, aangeboden in het vuistje. Je baby bepaalt zelf vervolgens wat het eet en hoeveel. Baby’s zijn volgens Stefan Kleintjes namelijk prima in staat om zelf aan te geven wanneer zij voldoende hebben.
Het voedingsschema dat bij de Kleintjes methode hoort, geeft jou als ouder houvast in wat je kan aanbieden en houdt daarbij rekening met allergieën en intoleranties. Zo worden bijvoorbeeld bepaalde koolsoorten nog enige maanden niet aangeboden. Hetzelfde geldt voor citrusvruchten. Benieuwd naar het voedingsschema van de Kleintjes methode? Je downloadt het hier
Naast vaste voeding blijft borstvoeding een belangrijk en vast onderdeel gedurende de eerste maanden. Vast voedsel mag in die eerste maanden, vanaf een half jaar, echt nog gezien worden als een toevoeging aan het dieet en nog niet als vervanging. Op deze manier krijgt je kleine de tijd om te wennen aan verschillende soorten groenten en fruit, zonder enige druk. Borstvoeding heeft daarom altijd voorrang en je biedt vaste voeding aan na de fles of borstvoeding. Je kindje is dus niet hongerig als ze gaat experimenteren met vaste voeding.
Houd rekening met de grootte van de stukjes en de structuur. Is een wortel bijvoorbeeld te hard? Kook deze dan heel kort zodat het makkelijker behapbaar wordt. Zorg dat je kindje goed zelfstandig kan zitten en altijd goed rechtop het eten krijgt aangeboden. Dus niet in een wipstoeltje. Lukt goed zitten nog niet? Neem je baby dan op schoot. Blijf er te allen tijden bij terwijl je kindje eet.
Door op deze manier vaste voeding onderdeel te laten worden van het dagelijks leven van je kleine wordt eten een feestje en zal je baby met de maanden die verstrijken steeds beter en meer gaan eten. Want een baby die gestimuleerd wordt en gaandeweg eten leert ontdekken, is een feestje om naar te kijken.
Hoe ben jij gestart met de introductie van vast voedsel bij je baby? Heb je prakjes gemaakt of ben je gegaan voor de Kleintjes of Rapley methode? Deel het met ons via social media.