Om te beginnen hebben we voedingsschema’s voor je baby gemaakt waarin je precies terug kunt vinden welke voedingsmiddelen je kleine vanaf welke leeftijd mag. Ook kun je terugvinden welke voedingsmiddelen welke mineralen en vitamines bevatten en hoeveel je baby daarvan nodig heeft.
Voedingsbehoefte van je baby
Of je baby nu 4, 5, 6, 7, 9 of 11 maanden is, elke baby heeft een andere voedingsbehoefte. Kijk dus goed naar de signalen die jouw baby geeft om te bepalen waar hij of zij behoefte aan heeft, ook bij oefenhapjes.
Tijdens het eerste levensjaar van je kindje is borstvoeding of kunstmatige flesvoeding de belangrijke basis. Geleidelijk tijdens het jaar bouw je de hoeveelheid melk af en vervang je deze voor hapjes en tussendoortjes. De oefenhapjes zijn daarom vooral om te wennen aan smaken, te leren eten en om het lichaam op te starten om andere voedingsmiddelen te verteren dan melk. Dat is heel wat! Daarom heeft het tijd nodig en gaat het geleidelijk. Misschien heb je bij jezelf ook wel eens gemerkt dat een verandering in voedingspatroon gevolgen heeft voor je lichaam en voor hoe je je voelt. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent en anders eet dan normaal. Je kunt dan last krijgen van je darmen of op gekke tijden trek krijgen.
Voeding voor het microbioom
De eerst drie levensjaren van een mens is het microbioom volop in ontwikkeling. Het microbioom werd vroeger de darmflora genoemd. Omdat het niets met planten (flora) te maken heeft, is het hernoemd tot microbioom. Het omvat alle micro-organismen in de dikke darm, zoals bacteriën, schimmels en gisten. Jij en je microbioom werken samen en houden elkaar in leven.
In je voeding zitten vezels welke je niet zelf kunt verteren. Deze vezels zijn voeding voor het microbioom. Zij verteren de vezels en scheiden opneembare stofjes uit. Deze stofjes komen dan alsnog in ons lichaam terecht en leveren gezondheidsvoordeel op. Het microbioom heeft zelfs invloed op je hormoonhuishouding en dus ook op hoe je je voelt. Je darmen worden zelfs je tweede brein genoemd, omdat ze in nauw contact staan met je hersenen en hier veel invloed op hebben. Het is dus van belang dat het microbioom goed kan worden opgebouwd. En dat doe je met gezonde voeding en dus ook de eerste oefenhapjes.
“Wist je dat het wel 12 proefmomenten kost voordat je iets lekker gaat vinden? Houd dus vol als je kleintje je vers gemaakte oefenhapjes niet meteen met een grote glimlach doorslikt.”
De oefenhapjes van je baby
Het is belangrijk te beginnen met groentehapjes bestaande uit één groente. Dit kun je meerdere dagen achter elkaar geven zodat je kleine went aan deze eenvoudige smaak. Wist je dat het wel 12 proefmomenten kost voordat je iets lekker gaat vinden? Houd dus vol als je kleintje je vers gemaakte hapje niet meteen met een grote glimlach doorslikt.
Fruithapjes als oefenhapjes
Fruithapjes zijn goede oefenhapjes. Deze zullen er sowieso makkelijker in gaan, want fruit bevat suikers en maakt het hapje lekker zoet. Mensen zijn van nature fan van zoetigheid, omdat het een teken is dat er veel energie in zit. Dat was vroeger handig, in tijden van schaarste, maar nu is dat niet meer nodig. Geef er dus niet te veel van en zorg dat je kleine eerst went aan groenten voordat hij niet anders wil dan fruit.
Vervolgens kun je gaan variëren. Meng bijvoorbeeld eens twee groenten door elkaar. Is je kleintje alweer wat ouder dan kun je hapjes met stukjes geven, bijvoorbeeld met geprakte pasta of rijst of als je wilt met stukjes vlees of vis. Variëren met granen is ook een goed idee, zoals quinoa, amaranth of gierst.
Met de pot mee eten (zonder zout!)
Vanaf 12 maanden kan een kindje met de pot mee-eten. Dat betekent dat je bijna alles kunt geven. Als je aan het koken bent voor de rest van het gezin, kun je ongezouten ingrediënten apart houden en zo een babyversie van je gerecht aan je kleine voorschotelen. Kruiden mogen ook, alleen niet te pittig!
Probeer zoveel mogelijk vers gekookte maaltijdjes aan je kleine te geven. Hier zitten vaak meer vitamines, mineralen en andere bouwstoffen in dan in kant-en-klare maaltijden die jaren in een potje buiten de koelkast goed blijven. Mocht je toch iets achter de hand willen hebben, dan is er een aantal mooie babyvoedingsmerken dat verse maaltijdjes bevroren aanbiedt.