De één is lyrisch, de ander vindt het vooral een zooitje worden. Is de Rapley-methode iets voor jou? Bepaal het zelf door dit artikel te lezen. Het gaat bij de Rapley-methode om experimenteren: voelen, likken, proeven én eten van niet-gepureerd eten, op het tempo van jouw kleine. Jouw kindje wordt dus niet gevoerd met een lepeltje. Van een vieze bende, ben je verzekerd. Maar het is wel een feestje om je kindje zo zelfstandig vast voedsel te laten ontdekken. Ik kan het weten, want wij begonnen 7 jaar geleden aan het Rapley avontuur met onze baby.
Wanneer kan je beginnen met Rapley?
- Starten met de Rapley-methode kan (pas) vanaf zes maanden, tot die tijd wordt er vanuit gegaan dat je kindje enkel borstvoeding of flesvoeding krijgt.
- Je kindje moet zelfstandig goed rechtop kunnen zitten.
- Belangrijk is dat je kindje goed moet kunnen slikken en kauwen.
- Blijf altijd bij je kindje wanneer je de stukjes voedsel geeft, laat je kindje nooit alleen.
De Rapley-methodiek uitgelegd
Volgens Jill Rapley, onderzoekster en schrijfster van het boek ‘baby-led weaning’, zijn baby’s heel goed in staat om zelf aan te geven wanneer ze klaar zijn voor vast voedsel. De natuurlijke drang van baby’s om te onderzoeken en experimenteren (met o.a. voedsel) wordt extra gestimuleerd, door je kleine eten in de originele vorm aan te bieden. In plaats van een groentehapje, geef je jouw kindje een gewassen, geschild en gekookt worteltje en laat hem daarmee zelf op onderzoek uitgaan.
Het worteltje wordt niet in de hand gegeven, maar neergelegd op een bord of op tafel. Je kleine brengt zelf het worteltje naar de mond en begint misschien gelijk fanatiek te sabbelen. Hij ontwikkelt hiermee zijn zelfstandigheid en het is erg goed voor de oog-handcoördinatie. De pincetgreep wordt hiermee tot in de puntjes beoefend. Geef je baby maar eens een erwtje of handje rijst en aanschouw het spektakel! Bovendien is het goed voor de kaakspieren.
Waarom de Rapley-methode volgens velen zo goed werkt? Baby’s imiteren graag en doen alles na wat zij om zich heen zien gebeuren. Dus als ze jou een stronkje broccoli zien eten, dan willen zij dat ook kunnen. Met de Rapley-methode wordt eten aan tafel met je kleine een waar feestje. Hij kijkt af hoe jij dat doet en binnen no-time zit je kleine ook tevreden op een stronkje broccoli te knabbelen.
”Het gaat bij de Rapley-methode om experimenteren: voelen, likken, proeven én eten van niet-gepureerd eten, op het tempo van jouw kleine”
Eén twee klaar, kokhalzen maar!
Sorry, flauw grapje. Wie Rapley zegt, zegt kokhalzen. Het hoort er gewoon een beetje bij. Want je zal zien dat het kokhals reflex snel optreedt bij kindjes die grote stukken voedsel in hun mondje stoppen. Niet schrikken, het ziet er enger uit dan dat het in werkelijkheid is. Het kokhalsreflex ligt rond deze leeftijd namelijk nog vóór in de mond. Pas op latere leeftijd verschuift deze verder naar achteren, richting de keel.
Kokhalst je kleine? Goed! Het kokhalsreflex doet zijn werk. Je baby leert zo gaandeweg wat er moet gebeuren om het voedsel te kunnen verwerken. Kauwen en bijten dus. Heeft je kleine nog geen tanden? Zelfs zonder tandjes kunnen kindjes bijten met hun kaakjes, wist je dat? Bovendien weet je kindje dus al vroeg hoe om te gaan met het kokhalsreflex en zal zich daarom op latere leeftijd minder (snel) verslikken.
Zo begin je met de Rapley-methode
In principe is het idee dat je kindje leert mee te eten met wat de pot schaft. Handig, want zo hoef je nooit apart te koken voor je kleine. Echter zijn er wel wat uitzonderingen op de regel. In de eerste maanden maak je vooral de groenten en fruit klaar die je zelf ook in je maaltijd verwerkt. Maar je geeft je baby van zes maanden nog geen pittige curry als dat die avond op het menu staat. Wel kan je uit de curry de pompoen, aardappel, erwtjes of andere ingrediënten gebruiken en deze gekookt aanbieden aan je baby.
Anders dan veel andere methodieken zijn er bij de Rapley-methode, buiten zout, suiker en honing, geen voedingswaren uitgesloten. Alles kan gegeten en geproefd worden. Wij kozen er zelf voor om tot één jaar geen vlees en zuivel te geven, maar dit is geen richtlijn volgens de Rapley-methode.
Groenten om mee te starten
- Tomaat
- Komkommer
- Bloemkool
- Broccoli
- Zoete aardappel
- Aardappel
- Spinazie
- Andijvie
- Rode biet
Fruit om mee te starten
- Appel
- Peer
- Meloen
- Banaan
- Avocado
- Mango
- Abrikoos
- Perzik
Enthousiast geworden over de Rapley-Methode? Lees dit eerst
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je vast voedsel gaan introduceren volgens de Rapley-methode? Het advies is om je goed in te lezen. Verplichte kost (;)) is het boek Baby-led weaning van Jill Rapley. Daarnaast zijn er fijne facebook supportgroepen waar je heel veel ervaringsverhalen kan lezen en tips & advies kan krijgen. Vergelijkbaar met de Rapley-methode is de Kleintjes methode, ontwikkeld door de Nederlandse Stefan Kleintjes. Deze sluit aan bij de basis van de Rapley-methode, maar heeft nog een aantal uitgangspunten er aan toegevoegd, namelijk een pedagogisch, biologisch en vegetarisch aspect. Lees hier meer over de Kleintjes methode.