Rode bietjes voor je baby – boordevol goeds!
Rode bieten zitten boordevol vitamine A, B, C en foliumzuur. En het heeft daarmee een gezond effect op de huid, is goed voor de bloedsomloop en het voorziet de spieren van zuurstof. Jouw kleintje wordt dus extra sterk van rode bietjes. Vitamine C is daarnaast ontstekingsremmend en goed voor de weerstand en het immuunsysteem. Kortom; perfect voor een gezond dieet.
”Smeer eens wat anders op het bammetje van je kindje. Heb je wel eens rode bieten spread geprobeerd? Het wordt prachtig roze van kleur, een feestje op je boterham.”
Rode biet klaarmaken
Volgens ons voedingsschema mag je baby vanaf 6 maanden al gaan proeven van rode bietjes. Jammie! Dat wordt een heerlijk rood feestje.
Deze groente heeft een beetje een aardse smaak, en is daarnaast fris en zoet. Je kunt rode bieten op diverse manieren te bereiden. Je kunt ze koken, stomen, raspen of pureren voor diverse gerechten. Zowel verse bietjes als voorgekookte uit de supermarkt zijn te gebruiken. Check wel even de verpakking of er geen suikers zijn toegevoegd. Let op: verse bietjes bevatten nitraat. Geef dus niet te vaak rode biet.
Lekkere gerechtjes met rode biet voor je baby
- Rode bietenhapje – maak een gepureerd bietenhapje van gekookte rode bieten. Voeg enkel wat kookvocht toe of een scheutje olijfolie om het geheel wat smeuïger te maken. Of combineer met gekookte pastinaak. Veel kindjes vinden deze zoete combinatie heel lekker.
- Stamppotje van rode bieten – een heerlijk, fris en verrassend gerecht is een stamppotje van rode bietjes voor je baby. Kook de bietjes tot ze zacht en gaar zijn, en pureer samen met gekookte aardappel. Heel erg lekker met bijvoorbeeld gepasteuriseerde geitenkaas (vanaf 7 maanden) of gekookte stukjes appel.
- Rode bieten spread – smeer eens wat anders op het bammetje van je kindje. Maak een rode bieten spread van gekookte rode bietjes met bijvoorbeeld een scheutje olijfolie of yoghurt (vanaf 12 maanden). Door de humus mengen kan ook! Geef er wat extra smaak aan met bijvoorbeeld feta (vanaf 24 maanden) of geitenkaas. Dit smeerseltje wordt prachtig roze van kleur, een feestje op je boterham.
- Rode bieten aardbeienspread – De Kleine Keuken heeft een heerlijke, zoete spread van rode bietjes en aardbei, gezoet met dadelsiroop en appel. Deze spread bevat dus alleen van nature aanwezige suikers en is heerlijk voor op de boterham. Je kunt deze spread ook makkelijk zelf maken met gekookte bietje en aardbei!
- Rode bieten risotto – voor de allerkleinste fijnproevertjes. Maak een risotto van rode bietjes. Je kan dit geven vanaf 9 maanden. Je kunt de bietjes ook combineren met gewone rijst en bijvoorbeeld kip.
- Havermout met rode biet met appel – een heerlijk en voedzaam ontbijtje voor je kleine. Heel goed om variatie aan te brengen in je ontbijt routine.
Leuk weetje: de rode stof in rode bietjes is betanine, dit is niet afbreekbaar. Het kan dus zijn dat je kindje na het eten van rode bietjes rode urine of ontlasting heeft. Niet schrikken!