Waar moet je op letten bij het kopen van soepstengels voor je baby?
Een doorsnee soepstengel bevat doorgaans tarwemeel, olijfolie, gist, zout, wat toegevoegde suiker en gerstemoutextract. Volgens de wetgeving mag babyvoeding niet meer dan 0,25 gram zout per 100 kcal bevatten. Het is daarom beter om te kiezen voor een soepstengel waar geen zout aan is toegevoegd. De soepstengels uit de supermarkt zitten meestal op het randje.
Waar je nog meer op moet letten bij het kopen van soepstengels voor je baby is dat ze voor een deel volkoren zijn. Een gewone soepstengel bevat namelijk maar weinig voedingswaarden en is niet zo voedzaam. Het volkoren zorgt zo voor meer voedingswaarden.
Wanneer kun je je baby een soepstengel geven?
Je baby de hele dag door soepstengels geven is geen goed idee omdat het weinig voedingswaarden bevat. Op die manier is je kindje meer gevuld dan gevoed.
“De ‘window of opportunity’ om stukjes voedsel te leren verwerken en verschillende smaken te leren appreciëren ligt tussen de 4 en 12 maanden. Ook zonder tandjes kunnen kleintjes voedsel afhappen en vermalen tussen de kaken”
Vanaf wanneer mag je baby een soepstengel?
Je baby mag een soepstengel vanaf 6 maanden. Maar wacht liever even tot hij of zij wat ouder is. Want dan is je baby niet te snel verzadigd en heeft je kleine tandjes om goed te kunnen kauwen. Het fijne van soepstengels is dat ze heel snel zacht worden in de mond. Het is dus al snel veilig voor een baby om een soepstengel te eten. Desondanks moet je altijd opletten. De schrokkende baby die al snel tandjes heeft, kan zich wat eerder verslikken in een stukje soepstengel.
Advies van Drs Mama
Bregje en Mirte van Drs Mama delen advies voor het geven van soepstengels aan je baby om verslikken tegen te gaan:
Ouders zijn al snel bezorgd over verslikken wanneer hun baby vaste voeding leert eten. Niet helemaal verwonderlijk, door de nog ontwikkelende motoriek zie je die soepstengel huppakee achter in het mondje verdwijnen en je baby een stikkende beweging maken. Dat kan schrikken zijn!
We zien ouders in de praktijk die geneigd zijn hun kindje daarom altijd alleen maar gepureerd eten te geven. Dat stimuleert echter de ontwikkeling minder goed en kan zelfs problemen geven op latere leeftijd. De ‘window of opportunity’ om stukjes voedsel te leren verwerken en verschillende smaken te leren appreciëren ligt tussen de 4 en 12 maanden. Ook zonder tandjes kunnen kleintjes voedsel afhappen en vermalen tussen de kaken. Maar deze coördinatie tussen happen, kauwen en slikken kost behoorlijk wat oefening. Het mechanisme van kokhalzen is in deze fase een belangrijke bescherming tegen verslikken.
De kokhalsreflex ligt, wanneer een kindje nog geen stukjes heeft leren eten, erg vooraan op de tong. Het eerste hapje geprakte banaan bijvoorbeeld, kan wanneer het in het mondje komt, meteen een wurgreflex opwekken. Op deze manier zorgt het lichaam ervoor dat het hapje voedsel met meer structuur niet in de buurt van de keelholte en daarmee dus de luchtpijp komt.
Een soepstengel voor baby’s is fijn om de hap-kauw-slik-beweging mee te oefenen
Door regelmatig te oefenen krijgt de baby de kans om de hap-kauw-slik beweging beter onder de knie te krijgen, en zal de wurgreflex langzaam meer naar achter op de tong bewegen. Een soepstengel is wat dat betreft een fijn product om te oefenen. Naast dat het inderdaad snel zacht wordt en daarmee makkelijker te verwerken is, geef je je kindje ook de mogelijkheid om meer autonomie te ervaren met eten. Je kindje leert nu eenmaal veel van ‘zelluf doen’.
Het blijft ondanks dit beschermende mechanisme natuurlijk wel altijd opletten geblazen als je kindje eet. Verslikken ligt altijd op de loer. Wees alert als je je baby tomaatjes, druiven of bijvoorbeeld olijven geeft. Snijd deze in kleine stukjes. Door de elasticiteit van dit voedsel beweegt dit in de luchtpijp mee bij kokhalzen, hoesten of braken wat het moeilijker maakt om dit uit de luchtpijp te krijgen. Bij een EHBO cursus leer je hoe je een verslikking kunt opheffen bij een baby onder de leeftijd van 1 jaar, en bij een kind dat ouder is.