Afgelopen week hadden wij Marco van Es van Bac2nature op bezoek. Bac2nature is een stichting die de verbinding maakt tussen biodiversiteit en menselijke gezondheid. Hij vertelde dat kinderen van bijvoorbeeld jagers-verzamelaars stammen veel meer diverse bacteriën hebben in hun microbioom, hun darmen. En waarom is dat goed? Het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld weerbaarder bent en minder snel last krijgt van onder andere allergieën, diabetes, astma, obesitas.
Op welke manier krijg je bij jouw peuter meer diverse bacteriën in zijn mond?
“Zet een peuter in de natuur en het stopt grond in zijn mond.” Een van de stellingen van Marco van Bac2nature is dat het niet slecht is en een evolutionaire reden heeft. Hij vertelt ook dat onderzoekers hebben gemeten dat kinderen wel 20-30 gram grond per dag eten als je ze terugzet in de natuur.
Je moet er als ouder vaak niet aan denken dat je peuter al die aarde in zijn mond stopt. Maar het heeft dus nut. Er zitten wel 1000 miljard bacteriën in de grond, aldus Marco, en al die diverse bacteriën zorgen ervoor dat je peuter weerbaarder wordt.
”Je kunt het in de mond stoppen van grond van een peuter zien als een soort natuurlijke probiotica”
Mijn peuter stopt zand in zijn mond, is dat ook goed?
Als ouder hebben wij hier regelmatig last van aan het strand of in de zandbak met onze peuters. Helaas zitten er in zand hoogstwaarschijnlijk minder verschillende bacteriën dan in biodiverse grond. Denk aan de grond in een regenwoud waar ontzettend veel verschillende bomen, planten en dieren leven.
Er is een Scandinavisch bedrijf, vertelt Marco, die biodiverse grond voor in de zandbak produceert. Dat zou een oplossing kunnen zijn.
Een andere oplossing? Meer natuurlijke speeltuinen met gras en grond. Vanaf nu zet je je peuter daar met liefde neer. Kijk wel of er geen gevaarlijke dingen liggen in het gras zoals bierdopjes, blikjes of die ellendige ronde batterijtjes. Maar dan kun je de biodiversiteit zijn werk laten doen voor het microbioom van je peuter.
Een laatste oplossing is meer biologisch groente en fruit eten. Op groente en fruit zitten megaveel diverse bacteriën. Wat wij een eyeopener vonden was dat er vooral in de pitjes van een appel veel verschillende bacteriën zitten. Dus eet je peuter de appel met klokhuis en al op? Top!
En wij dan? Ook maar allemaal aan de biodiverse grond als ontbijt?
De grootste gezondheidswinst zit in de eerste duizend dagen. Na deze periode heeft het ook nog steeds invloed, maar juist in die eerste periode, zoals bij peuters, kun je het verschil maken.
Wat kun je doen om jezelf en je kinderen te omringen met meer biodiversiteit?
- Zorg voor meer (verschillende) planten in huis of bijvoorbeeld een moswand op kantoor
- Eet meer biologisch fruit en groente, en ja, ook die pitjes van de appel maar eens opeten.
- Ga vaker de natuur in met het hele gezin.
- Vervang de tegels in de tuin voor grond met gras
- Zoek (natuur) speeltuinen op met echt gras, denk aan:
- het Woeste Westen in het Westerpark in Amsterdam,
- Monkeybos in Wassenaar,
- Speelbos ’t Laer – tussen Hilversum en Baarn
- Biesbosch MuseumEiland
Moet ik mijn kind nu echt grond laten eten?
Ja en nee. Het kan goed zijn, maar wij raden het niet direct aan. Het is namelijk best lastig om te weten of de grond die jouw peuter in zijn mond stopt, ook echt vol met (goede) bacteriën zit en geen ziekte kan brengen.
En, nee, je peuter hoeft geen grond te eten om meer diverse bacteriën binnen te krijgen. Alleen al in de lucht rondom biodiverse planten, is de lucht rijker aan bacteriën die goed zijn voor het microbioom. Een biodiversere omgeving, denk aan natuurspeeltuinen, meer planten in huis of in de tuin, zal je kinderen goed doen.