De beste tussendoortjes voor je baby zijn groenten en fruit. Deze zitten boordevol vitamines, mineralen én vezels. Kies bijvoorbeeld voor twee vaste momenten op een dag, tussen de maaltijden door, om een tussendoortje aan te bieden. Maar welk tussendoortje is nou geschikt voor jouw baby?
Tussendoortje baby 6 maanden
Mag een baby van 6 maanden al een tussendoortje? Jazeker. Het tussendoortje is iets extra’s naast de basis melkvoeding. Een moment om weer wat nieuwe smaken te proberen. Met drie basis melkvoedingen kan je ervoor kiezen om gedurende de dag twee keer ook een tussendoortje aan te bieden.
Een goed tussendoortje is bijvoorbeeld een stukje zachte mango of banaan, een stukje gekookte wortel of wat avocado. Het hoeven geen grote hoeveelheden te zijn, zoals de naam al doet vermoeden; het gaat echt om iets kleins en het vervangt geen maaltijd. Bekijk ons voedingsschema voor nog meer opties voor een tussendoortje bij 6 maanden.
Lekker voor een baby van 7 of 8 maanden
Ook op de leeftijd van 7 of 8 maanden wil je dat het tussendoortje een gezonde aangelegenheid is. Fruit en groenten dus! Varieer lekker met bijvoorbeeld banaan, pruimen, peer of verse zachte (medjoul) dadel (let op: zonder pit!) of een stukje appel of meloen. Of geef deze lekkere en verantwoorde biologische Rijstwafeltjes met linzen & pompoen. Peulvruchten zijn hartstikke voedzaam, en van nature een bron van eiwitten en vezels.
Een goed tussendoortje is bijvoorbeeld een stukje zachte mango of banaan, een stukje gekookte wortel of wat avocado.
Tussendoortje baby 9 maanden
Is je kindje al wat ouder? Een gezond en voedzaam tussendoortje voor je baby van 9 maanden is – je raad het al – nog steeds groenten of fruit. Maar je kan nu ook af en toe eens afwisselen met bijvoorbeeld een gezond koekje. Ren nu niet meteen naar de kast voor een speculaasje, want dat is niet verstandig (of voor niemand eigenlijk). Let erop dat je kiest voor een speciaal baby tussendoortje. Deze bevatten weinig zout en zijn laag in calorieën. Bijvoorbeeld biologische Baby Speltkoekjes, deze zijn gezoet met appelsap en bevatten dus enkel natuurlijke suikers.
Let op dat als je druiven of cherry tomaatjes als tussendoortje geeft, je deze even in kleine stukjes snijdt. Deze voeding kunnen in de keel van je kleine schieten en zo hun luchtwegen blokkeren.
Smikkelen met 12 maanden
Op deze leeftijd kan je ook al af en toe een klein handje rozijnen geven. Vinden ze leuk, lekker priegelen met die kleine vingertjes. Goed voor de motoriek, zo leren ze de pincetgreep.
Wist je dat de Kleine Keuken naast biologische Rozijntjes ook gedroogd fruit heeft in leuke vormpjes? Deze Fruitjes met abrikozen zijn gemaakt van 100% gedroogd fruit zoals abrikozen, dadel en banaan. Een bron van ijzer en koper, maar zonder toegevoegde suikers, geur- of kleurstoffen. Wel bomvol vezels en dat is fijn voor het buikje van je baby. Bovendien valt gedroogd fruit ook binnen de Schijf van Vijf van het voedingscentrum, maar neem dit met mate, want gedroogd fruit als tussendoortje bevat veel suikers. Een klein handje is genoeg.
Kortom; er is genoeg keuze als je wilt kiezen voor een gezond en verantwoord tussendoortje voor je baby. Varieer lekker met groenten en fruit uit het knuistje en varieer eens in de zoveel weken met een babykoekje, rozijntjes of een rijstwafeltje. Benieuwd welke groenten en fruit worden aanbevolen vanaf welke leeftijd? Check ons downloadbare voedingsschema vanaf 6 maanden