Onze rozijntjes komen dus uit Turkije. Omgeving Izmir om precies te zijn. Turkije is het enige Europese land waar ze op grote schaal biologische rozijnen (zonder sulfiet) kunnen maken. Californië kan dat bijvoorbeeld ook, maar dat vinden we niet oké vanwege de voetafdruk.
De oprichter van de fabriek waar de rozijnen worden gemaakt was 30 jaar geleden de eerste biologische boer en ondernemer van Turkije. Sindsdien hebben ze veel bereikt op het gebied van duurzaamheid en eerlijke arbeid.
Eerlijke landbouw gaat verder dan biologisch
Onder het mom van ‘grond kunnen we niet delen, maar kennis wel’ heeft het bedrijf al meer dan 3000 boeren opgeleid op het gebied van biologische landbouw. Dit gebeurt in lokale koffietenten, cafetaria’s of buurtcafés.
Maar eerlijke landbouw gaat nog verder. Zo hebben ze gezorgd voor landelijke irrigatie, bouwen ze goede onderkomens voor medewerkers en ondernemen ze tientallen projecten om de landbouw van het land te verbeteren. ‘problemen los je op aan de basis’ is hun visie.
11.000 hectare biologische landbouw
Zo’n 11.000 hectare Turkse grond wordt gebruikt voor biologische landbouw. Rozijnen, maar ook andere vruchten zoals vijgen, dadels, moerbeien, aardbeien, appels, peren, kersen en hazelnoten worden er geteeld. Op dit moment is er nog niet veel druif te zien, wel ongelooflijk veel mooie bloeiende fruitbomen heerlijk in de Turkse zon.
“Tegen ongedierte gebruiken ze katoenpluis om de schors van de planten zodat beestjes niet omhoog kunnen klimmen. Geen bestrijdingsmiddelen dus!”
Van eerlijke druif tot eerlijke rozijn (zonder sulfiet)
De druiventeelt gebeurt in de volle grond en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Want alles gaat natuurlijk 100% biologisch. Tegen ongedierte gebruiken ze bijvoorbeeld katoenpluis om de schors van de planten zodat beestjes niet omhoog kunnen klimmen. Als de druiven rijp zijn, worden ze geplukt en op het land te drogen gelegd. Als ze genoeg ingedroogd zijn gaan ze naar de fabriek om te worden geschud, gewassen, gecheckt en gesorteerd.
Ten eerste worden alle stenen verwijderd. De rozijnen die nog aan elkaar geplakt zitten, gaan terug naar de schutmachine. Daarna worden ze gewassen en wederom worden de stokjes en andere materialen eruit gehaald. Dit gaat door totdat alleen de beste rozijntjes overblijven. Van de overige wordt bijvoorbeeld veevoer en saus gemaakt.
Rozijnen zonder sulfiet
Geen chemische conserveermiddelen betekent dat de rozijnen geen badje van sulfiet krijgen. Na het laatste waterbad krijgen ze acht uur rust om het water goed op te nemen. De rozijnen worden meteen verpakt zodat het water niet meer kan ontsnappen. Hierdoor zijn de rozijnen heerlijk zacht en sappig.
Onze fabrikanten passen bij onze missie
Uiteraard hebben we weer veel nieuwe inspiratie opgedaan voor het ontwikkelen van nieuwe producten.
Het is voor ons een must dat de fabrieken waar onze producten worden gemaakt ook passen bij onze missie. Samen kunnen we met kleine stapjes een grote verandering teweegbrengen. En daar gaan we voor.