Vanaf 6 maanden kun je beginnen met het geven van brood. Start echter altijd met gepureerde groenten en fruit als eerste hapjes. Zodra je kleintje daaraan gewend is, is het tijd om te starten met brood. Hoewel sommige ouders misschien overwegen om hun baby van 5 maanden al brood te geven, raden wij aan om hiermee te wachten tot 6 maanden. Zo kan je kleine eerst leren om zijn mondspieren wat verder te ontwikkelen, zodat hij daarna met wat grovere hapjes zoals van brood aan de slag kan. Met deze tips zorg je ervoor dat alles gesmeerd loopt.
Het brood avontuur voor je kleine van 6 maanden
Je baby van 6 maanden kan al voorzichtig wat gepureerde groenten of fruit eten, dus je wilt kijken of een stukje brood in de smaak valt. Voor het veilig introduceren van brood, kies je zacht, lichtbruin brood zonder korstjes en zonder grove granen of pitten. Snijd het brood in kleine stukjes of verkruimel het om verstikkingsgevaar te voorkomen. Je kunt het brood eventueel in melk of water weken om het zachter te maken, zodat het gemakkelijker te kauwen is. Indien gewenst, smeer er een beetje boter op voor extra vitaminen. Voor de afwisseling kun je ook alleen een korstje geven waar je kleine op kan zuigen of sabbelen.
Welk brood geef je je baby wanneer hij of zij 7-9 maanden is?
Voor baby’s van 7 tot en met 9 maanden is lichtbruin brood een goede keuze. Brood met korst is ook geschikt, omdat het kauwen op de korst helpt bij de ontwikkeling van de mondspieren. Voeg een beetje boter of margarine toe voor extra vitaminen. Naast brood kun je geprakte banaan, avocado of Biologisch broodbeleg aanbieden als variatie en extra voedingsstoffen. Laat je kleine altijd zelf de stukjes brood pakken, zodat ze hun fijne motoriek in de handjes kunnen ontwikkelen.
“Door variatie en betrokkenheid te bieden tijdens de maaltijd, kun je niet alleen de smaakontwikkeling van je baby stimuleren, maar ook hun eetervaring verrijken.”
Ontwikkel de smaakpapillen van je baby
Wanneer je baby 9 maanden is, kun je experimenteren met verschillende soorten broodbeleg om de smaakpapillen van je baby verder te ontwikkelen. Naast de eerder genoemde opties, zoals geprakte banaan en avocado, kun je ook experimenteren met andere zachte, voedzame ingrediënten. Denk aan gekookte en gepureerde groenten zoals zoete aardappel of wortel, die een milde smaak en andere voedingsstoffen bieden. Wanneer je varieert met brood en broodbeleg, kun je niet alleen de smaakontwikkeling van je baby stimuleren, maar ook hun eetervaring verrijken.
Verrijk de eetervaring voor je kleine vanaf 12 maanden
Voor baby’s van 12 maanden en ouder kun je beginnen met het introduceren van verschillende soorten brood. Probeer bijvoorbeeld volkorenbrood met zaden en pitten om extra vezels en voedingsstoffen aan te bieden. Zorg ervoor dat de stukjes klein genoeg zijn om verstikking te voorkomen.
Je kunt ook variëren met gezond broodbeleg zoals hummus zonder zout, zachte kaas, of geprakt fruit zoals aardbeien of peren. Daarnaast is het belangrijk wanneer je voor het eerst honing op brood doet, dat je baby ouder is dan 12 maanden, omdat honing voor die leeftijd het risico op botulisme kan verhogen.
Goed om te onthouden: borstvoeding of flesvoeding blijft de belangrijkste voedingsbron voor je baby tot hij ongeveer 1 jaar oud is. En dit zijn enkel handvatten om je te helpen bij de brood keuzes, maar blijf altijd rekening houden met de eigen ontwikkeling van je kindje.