Je lichaam beschermt en voedt je baby’tje vanaf het eerste moment. Alle voedingsstoffen die het kindje nodig heeft, krijgt hij. Het baby’tje staat op nummer één in de prioriteitenlijst. Dat betekent wel dat het kan zijn dat jouw voorraden op kunnen gaan waardoor je zelf een tekort krijgt. Zorg daarom dat je gezond eten eet tijdens zwangerschap. Eet voedingsmiddelen die je niet alleen vullen, maar ook voeden. Eet gevarieerd zodat je van alle mineralen, vitamines en bouwstoffen genoeg binnenkrijgt. Neem eventueel een supplement na overleg met jouw deskundige.
Op de website van het Voedingscentrum kun je vinden wat je tijdens je zwangerschap wel en niet kunt eten, en waarom. Onder andere worden hierin rauw vlees, alcohol, roofvissen, koffie en sojaproducten besproken.
Wat mag je wél eten tijdens je zwangerschap?
En ja, iedereen wijst je al snel op wat je allemaal niet mag eten en het lijkt misschien soms zelfs alsof je je constant moet verantwoorden aan de buitenwereld. Want is dat nou een alcoholvrij wijntje? Heb je je groenten wel gewassen? Mag je wel mozzarella? Het is ook fijn om te kijken naar wat je wel mag eten en dan vooral te focussen op wat goed is voor je! Kijk, dat is een andere benadering en welkome informatie.
1. Eet gevarieerd
Eet gevarieerd om zoveel mogelijk verschillende gezonde stoffen binnen te krijgen. Denk daarbij extra aan de vezels, dus lekker veel groenten en volkorenproducten. Vergeet ook niet aan de essentiële vetzuren te komen (omega-3 en omega-6). Omega-6 krijg je waarschijnlijk al genoeg binnen, want dit zit onder andere in zonnebloemolie en dus ook in de vele producten waarvan zonnebloemolie een ingrediënt is. Omega-3 is lastiger te krijgen en wat het nog moeilijker maakt is dat als je meer omega-6 binnen krijgt, je automatisch ook weer meer omega-3 nodig hebt. Het gaat namelijk om de balans tussen die twee. Omega-3 vind je in vette vis en in noten. Je kunt voor de zekerheid een omega-3 supplement nemen (visolie of de plantaardige variant gemaakt van algen).
2. Kies zo veel mogelijk voor biologisch
Je bent een nieuw leven aan het maken in je buik, en dat kost een hoop kracht. Wist je dat alles dat leeft ook een levenskracht heeft? Dit wordt ook wel vitaliteit genoemd, mooi hè? Binnen de biologische en biologisch-dynamische landbouw staat de levenskracht centraal. Hoe meer levenskracht een plant heeft, hoe beter hij kan groeien en bloeien en hoe veerkrachtiger hij is bij tegenslagen.
Dat is niet zo makkelijk in een laboratorium te meten. Het is misschien wel te vergelijken met andere onmeetbare dingen, zoals gevoelens en de sfeer in een groep mensen. We weten dat het er is, maar het is niet tastbaar. Het is een fijn idee dat je met je voeding naast de wetenschappelijke stofjes ook deze levenskracht binnenkrijgt. Kijk daarom of je voor biologische varianten kunt kiezen en ga eens naar een biologische supermarkt om te kijken wat voor lekkers daar te vinden is. Een fijne bijkomstigheid is dat er op biologische producten geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen worden gespoten, dat scheelt een hoop werk voor je lichaam om op te ruimen.
“Wist je dat alles dat leeft ook een levenskracht heeft? Dit wordt ook wel vitaliteit genoemd, mooi hè? Binnen de biologische en biologisch-dynamische landbouw staat de levenskracht centraal.”
3. Zorg voor je microbioom
Wist je dat een baby tijdens de bevalling zijn eerste stukje microbioom opbouwt? Het microbioom bestaat uit alle bacteriën, schimmels en gisten in je dikke darm en helpen je om je voeding te verteren. Zodra een kindje ter wereld komt, komt het in aanraking met de bacteriën die op jouw lijf zitten. Deze vormen de basis voor het microbioom van zijn of haar hele leven. Draag er dus zorg voor dat jouw microbioom in topvorm is, want een goede voorbereiding is het halve werk. Eet voldoende vezels (lees: volkoren granen, groenten, fruit, zaden en noten) en levende voeding, zoals gefermenteerde voeding.
4. Eet niet voor twee
Let naast voeding ook op je leefstijl, want die gaan hand in hand. Je weet vast dat roken tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor de baby. Maar wist je ook dat lijnen en afvallen een risico kunnen zijn? Of voor twee personen eten? Een niet-zwanger persoon eet gemiddeld 2000 kcal per dag. Een zwanger persoon heeft ten tijde van zwangerschap gemiddeld 350 kcal per dag extra nodig. In de praktijk eten zwangere vrouwen nauwelijks meer, omdat ze lichamelijk minder actief worden. Eten voor twee is dus niet nodig.
Wil je meer weten over gezonde voeding tijdens zwangerschap? Je kunt ons altijd om tips vragen want we kletsen er graag over!