Erwten, kidneybonen, kikkererwten, linzen, …, ze horen er allemaal bij. Heb jij vroeger ook in de biologieles de groei van een boon bestudeerd? Misschien weet je dan nog wel dat bonen kunnen gaan kiemen en er uiteindelijk een plant uit kan groeien. In die ene boon zit ontzettend veel kracht en voeding. Net als eieren, zaden, noten en hele graankorrels (volkoren) zijn peulvruchten een bommetje aan goede stoffen.
Wekelijks peulvruchten voor je baby en kind
In Nederland zijn peulvruchten nog niet zo populair. We zijn gewend aan avondmaaltijden met aardappels, groenten en vlees. Langzamerhand komen peulvruchten gelukkig wel op tafel, zoals in een salade, in de couscous of op brood. De Gezondheidsraad adviseert om wekelijks peulvruchten te eten.
Nederlanders eten gemiddeld 5 gram peulvruchten per dag. Een eetlepel is 35 gram. Er zijn dus veel mensen die helemaal geen peulvruchten eten.
Leer je baby en kind(eren) op jonge leeftijd peulvruchten eten. Daar hebben zij (en jullie) baat bij. Eet je al wekelijks peulvruchten en je kleine ook? Dan mag je daar trots op zijn!
“Peulvruchten zijn hele goede vleesvervangers, doordat ze veel eiwit bevatten. Dat is ook een stuk duurzamer.”
Nog een paar weetjes over peulvruchten:
- Peulvruchten zijn hele goede vleesvervangers, doordat ze veel eiwit bevatten. Dat is ook een stuk duurzamer.
- Als je gedroogde peulvruchten koopt, is het belangrijk ze lang genoeg te weken, koken en wellen. Maar je kunt ook voorgegaarde varianten kopen, in pot of blik.
- Pinda’s zijn ook peulvruchten. Ze horen dus stiekem niet bij de noten. Toch passen ze qua voedingswaarden beter bij de noten, vanwege het hoge vetpercentage.
- Gedroogd en in pot/blik zijn peulvruchten erg lang houdbaar.
- Heb je wel eens kikkererwten geroosterd? Het recept van deze lekkere snack vind je hier.
- Humus is vaak gemaakt van kikkererwten, maar je kunt het ook eens maken van andere peulvruchten, zoals bruine bonen.