Babyvoeding maken: hoe doe je dat?
Wanneer je baby klaar is voor vaste(re) voeding, kan je langzaam nieuwe smaken gaan introduceren. Maak het daarom niet al te ingewikkeld, want elke smaak is nieuw en een ontdekking op zich. Geen culinaire hoogstandjes vereist als je dus begint met het zelf maken van babyvoeding. Laten we stap voor stap beginnen.
- Kies groenten of fruit die je zelf die dag ook eet of van plan was om klaar te maken.
- Kook harde groenten en fruit 10 minuten in heet water, zonder toevoegingen zoals zout. Bewaar wat van het kookvocht om de substantie wat dunner te maken. Een beetje olijfolie kan ook. Dat helpt ook om verstopping te voorkomen bij de eerste hapjes dus altijd een paar druppels olijfolie toevoegen. Iets anders is niet nodig.
- Nadat je kindje 1 à 2 maanden hapjes heeft gehad bestaande uit één groente, kun je groenten gaan combineren. Combineer maximaal twee soorten groenten bij elkaar. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld aardappel en wortel, broccoli en andijvie, bloemkool met courgette of zoete aardappel en pompoen. Kies voor groenten met zachte smaken.
- Kies je voor gepureerde babyvoeding om mee te beginnen? Dan is het nu tijd om de staafmixer tevoorschijn te halen. Pureer het geheel tot een gladde substantie. Voeg eventueel wat kookvocht of olijfolie toe als de structuur wat te droog is. Hoe je de babyvoeding het beste kan bewaren lees je onder aan deze blog.
- Hoe ouder je kindje, hoe grover je het babyhapje kan houden. Zodat ze kunnen wennen aan de structuur van bepaalde groenten en fruit.
- Volg je de Kleintjes methode of Rapley (Baby led weaning)? Bij deze methodes geef je je kleine ‘vaste’ babyvoeding zonder het te vermalen. Dan is het kort koken van de groenten voldoende. Je kindje krijgt deze gewoon in het knuistje om zelf te gaan ontdekken.
- Voordat je het hapje geeft; check altijd de temperatuur. Zodat het niet te warm is voor je kindje.
Nog enkele tips bij babyvoeding maken – beginnen met groenten
Beginnen met groenten wordt door velen aangeraden. Waarom eigenlijk? Om je kindje te laten wennen aan hartige smaken. De zoete smaak van fruit lusten ze meestal uit zichzelf al. Maar het is zeker geen must om alleen met groenten te beginnen. Het is belangrijker om lekker te variëren en smaken meerdere keren aan te bieden. Zo kunnen ze aan de smaak wennen voordat je de handdoek in de ring gooit bij het eerste vies wegtrekkende gezichtje.
De Kleine Keuken heeft een handig voedingsschema met tips en advies. Download het 6 maanden voedingsschema hier.
Maak de groenten klaar die je zelf die avond ook eet en maak meerdere porties tegelijk. Vries kleine porties in voor de hele week.
Nog wat tips om zelf babyvoeding maken makkelijker te maken
In het begin zal je merken dat je kleine nauwelijks iets binnen krijgt van alle lekkere babyvoeding die je hebt gemaakt. Helemaal niet erg, maar je wilt daarvoor niet elke dag uren in de keuken doorbrengen. Combineer het daarom. Zoals gezegd; maak de groenten klaar die je zelf die avond ook eet en maak meerdere porties tegelijk. Je kan de porties bewaren in de koelkast, maar om door de week heen lekker te variëren kan je ze ook eenvoudig invriezen.
Vries kleine porties in, in ijsklontjes bakjes. Je kan zo makkelijk doseren. Je begint wellicht met het ontdooien van twee blokjes voor de eerste hapjes, later worden dit er meer. Een andere fijne oplossing zijn kleine bakjes voor in de vriezer. Difrax heeft bijvoorbeeld kleine voeding bewaarbakjes, voor zowel moedermelk als babyvoeding die geschikt zijn voor au bain marie opwarmen, koelkast en vriezer.
We hopen dat dit artikel je helpt om zelf aan de slag te gaan met het maken van lekkere babyvoeding. Heb je tips en recepten? Deel ze dan met ons via social media, dan delen wij dit weer met de andere ouders op ons platform. Zo leren we van elkaar!