Laten we vooropstellen dat babykoekjes geen essentieel voedingsmiddel zijn. Ze hoeven geen onderdeel van hun eetpatroon te zijn. Maar af en toe kun je op zoek zijn naar een lekker koekje als verwennerij of als traktatie. Hoe fijn is het dat je een koekje kunt geven waar het kindje ook iets aan heeft? Dat het koekje niet alleen vult, maar ook voedt? We geven je graag tips.
Worden babykoekjes gemaakt met volkoren melen?
De babykoekjes bestaan uit meel, suiker, olie of vet en rijsmiddel. Rijsmiddel (bijvoorbeeld bakpoeder) zorgt ervoor dat een koekje de juiste luchtige, brosse structuur krijgt. Er zit maar een pietsie rijsmiddel in een koekje. Het grootste deel van koekjes bestaat uit meel. Daarom is het belangrijk dat je een voedende meelsoort in je handen hebt, in plaats van sterk bewerkt en leeg meel. Kies daarom voor volkorenmeel in plaats van witte bloem. Je kunt het vergelijken met witbrood versus volkoren brood. In volkorenbrood zitten meer vezels, mineralen, goede vetten en andere bouwstoffen dan in witbrood. Er zijn babykoekjes te koop die gemaakt zijn met 100% volkoren meel.
Zit er suiker in de babybiscuits?
Ook zit er altijd een vorm van suiker in babykoekjes. Dat komt omdat suiker belangrijke functies heeft, zoals smaak, knapperigheid, houdbaarheid en kleur. Daarom is het ook niet zomaar weg te laten of te vervangen.
Suiker is een energiebron en wordt snel opgenomen in het bloed, waar het een suikerpiek veroorzaakt. Je lichaam wil deze suikerpiek verlagen en dat doet hij door insuline aan te maken. Insuline helpt het transport van de energie uit suikers naar je cellen. Je lichaam krijgt dus een energieboost. Als je lichaam die energie niet goed kwijt kan, bijvoorbeeld omdat je televisie aan het kijken bent op de bank, dan slaat je lichaam de beschikbare energie om in vet. Het lastige is, dat het vet vervolgens niet de eerste keuze is om als energiebron te fungeren, op het moment dan je lichaam weer energie nodig heeft.
Suikers ingepakt door vezels
Gelukkig kunnen we helpen voorkomen dat de suikerpiek in het bloed niet zo hoog wordt dat er een overschot aan energie ontstaat. Dit duwtje in de rug komt van de vezels. Als de suikers ingepakt zijn in complexe stoffen – zoals vezels dus – uit de volkoren melen. Je maag is eerst nog druk bezig om de complexe stoffen te verteren of uit elkaar te halen. Daardoor duurt het langer voordat ze vrijkomen in het lichaam en wordt de suikerpiek in het bloed lager.
Wist je dat vezels zelfs zo complex zijn, dat je lichaam deze niet eens kan afbreken? De vezels komen in hun geheel aan in de dikke darm. Daar is ons microbioom aanwezig. Dat is een samenspel van enorme hoeveelheden bacteriën, schimmels en gisten. Zij kunnen een deel van de vezels verteren en maken hier kleinere stofjes van die we wel weer kunnen opnemen. Handig, zo’n samenwerking! De overige vezels die niet verteerd kunnen worden, helpen om de ontlasting zacht te maken, door water te binden. Daarom wordt altijd geadviseerd, om bij diarree of obstipatie geleidelijk aan meer vezels te eten en voldoende water te drinken.
Geraffineerde of ongeraffineerde suiker?
Babykoekjes kunnen gezoet worden met sterk bewerkt kristalsuiker, maar merken kunnen ook kiezen voor een onbewerkte, ongeraffineerde variant. Een voorbeeld hiervan is kokosbloesemsuiker. Uit labonderzoek blijkt dat kokosbloesemsuiker rijk is aan een aantal essentiële mineralen. Dat het onbewerkt is, is ook te merken aan de kleur, geur en smaak van ongeraffineerde suikers.
“Zoetstoffen zijn dus als een wolf in schaapskleren. Mijn advies is om de natuurlijke optie te kiezen: zo min mogelijk bewerkt suiker uit een natuurlijke bron.”
Zoetstoffen, ja of nee?
Sommige babykoekjes en andere producten bevatten wel heel weinig suiker, terwijl ze toch zoet zijn. In dat soort gevallen heeft de producent vaak zoetstoffen gebruikt. Zoetstoffen vallen niet onder de categorie suikers, omdat ze qua molecuulstructuur anders zijn. Dat lijkt een goede uitkomst, maar wat gebeurt er met zoetstoffen in je lichaam? Een deel van de zoetstoffen geeft bijna geen calorieën en dus geen energie voor je lichaam. Dat is goed voor de lijn, maar hoe werkt dat eigenlijk? Die zoetstoffen kunnen niet door ons lichaam afgebroken worden, net als vezels. Ze komen in hun geheel aan in de dikke darm en komen bij ons microbioom terecht.
De zoetstoffen zijn vaak synthetisch (kunstmatig gemaakt) en zijn voor de bacteriën een nieuw soort voeding. Ze maken hele andere kleine stofjes van zoetstoffen dan van vezels en deze nieuwe kleine stofjes kunnen heel onnatuurlijk zijn voor je dikke darm of zelfs voor je hele lichaam. Zo kunnen ze zorgen voor een geïrriteerde darm. Ook kunnen er zelfs andere hormonen worden gevormd die vervolgens invloed hebben op je hele gesteldheid en hoe je je voelt. Zoetstoffen zijn dus als een wolf in schaapskleren. Mijn advies is om de natuurlijke optie te kiezen: zo min mogelijk bewerkt suiker uit een natuurlijke bron.
En nog even op een rijtje:
- Kies voor volkoren koekjes
- Ga voor ongeraffineerde suikers (zoals appelsap of oerzoet)
- Vermijd palmvet
- Vermijd zoetstoffen als sorbitol, acesulfaam K
En natuurlijk; lekker zo’n babykoekje, maar wel voor af en toe!