De WHO doet onderzoek naar op welke manier de wereld gezonder kan worden. Voeding speelt een belangrijke rol in gezondheid en daarom geven zij hier ook advies over.
Over suiker heeft de WHO het volgende advies: haal maximaal 10% en het liefste maximaal 5% van je dagelijkse energie uit vrije suikers. Een volwassen vrouw krijgt gemiddeld 2000 kilocalorieën aan energie binnen per dag. De WHO adviseert haar om maximaal 100-200 kcal per dag uit suikers te halen. Eén gram suiker geeft 4 kcal. Een volwassen vrouw kan dus het beste maximaal 25-50 gram suiker eten per dag.
Hoe kun je zelf berekenen of je baby niet te veel suikers binnen krijgt?
Op voorverpakte voedingsmiddelen staat op de achterkant een voedingswaardetabel. Daarin kun je terugvinden hoeveel suiker er in het product zit per 100 gram en vaak ook per portie. Voor verse producten kun je op internet terugvinden hoeveel suiker er in zit.
Als je nagaat dat je baby of kind tussen 1-3 jaar wordt geadviseerd per dag maximaal 12,5-25 gram suikers binnen te krijgen, dan kun je voor jezelf in de gaten houden hoeveel je ongeveer aan je baby of kind kunt geven. Voor een baby kun je denken aan een broodje met stroop (10g), 10g stroop bevat 5,8g suiker en een bekertje appelsap (100mL) bevat 10,5 gram suiker.
Tip! Gebruik de Eetmeter van het Voedingscentrum. Je kunt daarin makkelijk bijhouden wat je eet en dan zie je direct hoeveel suiker je die dag hebt gegeten.
“Natuurlijk is het belangrijk om te letten op suikers voor je baby en kind. Maar alleen letten op suiker in een product doet je gezondheid geen recht aan. Je hebt suikers ook nodig en juist het hele pakketje is belangrijk.”
Waarom is het belangrijk om niet alleen op suikers te letten
Natuurlijk is het belangrijk om te letten op suikers. Maar alleen letten op suiker in een product doet je gezondheid geen recht aan. Je hebt suikers ook nodig en juist het hele pakketje is belangrijk. Een banaan of gedroogd fruit bevat ook suikers, maar levert ook vitamines, mineralen en vezels. Het is belangrijk om daarop te letten. Er bestaat ook een verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suikers.
We geven een voorbeeld: Stel, je koopt ontbijtkoek met 0% suikers, dan wil dat niet zeggen dat het direct gezond is. Waarschijnlijk zijn er dan kunstmatige zoetstoffen gebruikt die minder geschikt zijn voor kinderen. Kijk ook naar de kunstmatige toevoegingen als kleur-, geur- en smaakstoffen en aroma’s. Ook is het belangrijk om te weten of er nog vitamines, mineralen en vezels aanwezig zijn, zodat je kleine voedzame stoffen binnenkrijgt.
Je kunt dan letten op volkorenmeel in plaats van bloem en plantaardige oliën in plaats van kunstmatig geharde vetten. Dus kijk naar het hele pakketje en lees de ingrediënten op de achterkant van de verpakking.